Promovirana poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi

Promovirana poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježava 28. obljetnicu. Tigrovi su 5. studenog 1990. iz baze u Rakitju krenuli na svoj slavni ratni put, na kojem su sudjelovali u svim velikim bitkama Domovinskog rata.

Svečana ceremonija održala se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje je promovirana poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi. Marka će u opticaj biti puštena u ponedjeljak u nakladi od 100.000 primjeraka.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik Tigrova Marijan Mareković, izaslanik predsjednice republike Ante Deur te predsjednik Udruge prve gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović iskoristili su priliku i još jednom podsjetili na slavni ratni put Tigrova. Svi se slažu da je najteža bila 1991. godina, a pogotovo se svake godine u studenom sjećaju herojske obrane grad Vukovara.

Za Hrvatsku slobodu život je dalo 367 Tigrova, a za njih šest još uvijek se traga.

“Ponosan sam da sam danas nazočan na početku 28. obljetnice osnivanja prve gardijske brigade Tigrova. Svim Tigrovima čestitam. Iznimno sam sretan da je danas predstavljena poštanska markica za koju sam uvjeren da će, svi oni koji ju budu imali priliku imati u ruci, promatrajući njen sadržaj osjetiti tu ljubav koju su Tigrovi gradili prema svojoj domovini, osjetiti tu žrtvu, ljubav i snagu koju su zajedno Tigrovi nosili i čuvali”, rekao je Medved navodeći da je za Hrvatsku slobodu život dalo 367 Tigrova, a za njih šest još uvijek se traga.

Upitan kako komentira razlaz između predsjednice i Vlade oko marakeškog sporazuma, Medved je rekao kako danas to ne bi komentirao.

Ilija Vučemilović rekao je da nije zadovoljan stanjem u državi i činjenicom da mladi odlaze.

“Svatko realan u ovoj državi, a mi branitelji posebno ne možemo biti zadovoljni s gospodarskim stanjem ni demografskom slikom, odlaskom mladih generacija. I onda se svi pitamo: Je li vrijedilo? Ja ponavljam: Vrijedilo je, imamo domovinu, imamo zemlju. Moramo učiniti da mladi ostanu graditi ono što je krvlju natopljeno, što je u temeljima moderne hrvatske države, ali nažalost to je stvar politike, na nama je da ih kritiziramo, potičemo, usmjeravamo, a ne da budemo puki dekor. Politike imaju pravo na pogreške, na izborima će biti kažnjeni ili nagrađeni, ali mi svjedoci vremena, suborci nemamo pravo na greške.”

“Dolaskom našega ministra ta komunikacija je poboljšana, ali problemi su još tu. Na nama je da tražimo rješenja. Nas branitelja je sve manje. Pitam se tko će za skorije vrijeme promicati ove vrijednosti ako nam mladost ode preko granice graditi tuđe svjetove”, rekao je Vučemilović.


Izvor/Vijesti.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI