Otvoren 18. Festival jednakih mogućnosti: Promocijom se želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom

Otvoren 18. Festival jednakih mogućnosti: Promocijom se želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom

Trodnevna manifestacija – 18. Festival jednakih mogućnosti (18. F=M), otvorena je u utorak na Trgu bana Jelačića, a ugostit će brojne osobe s invaliditetom koje s raznim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama, čime se želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom.

Međunarodna manifestacija, u organizaciji Društva tjelesnih invalida, održava se od 21. do 23. svibnja. Oko 600 osoba s invaliditetom nastupit će s umjetnicima iz zemlje i inozemstva, a među njima su bendovi Meritas, Megablast, JazzElle, Country Strike, Pravila Igre, Dino Jelusić & Animal Drive, Lara Demarin, Retro Boys, Matija Cvek, Ćiro Gašparac, Atomic Dance Factory, Zgroove i dr.

Osobe s invaliditetom mogu samostalno sudjelovati u društvenom i svakodnevnom životu

Jedna od organizatorica festivala Viktorija Lisac upozorila je da se osobe s invaliditetom često smatraju “onima koji trebaju pomoć'” te naglasila da, u okviru svojih mogućnosti, i one mogu samostalno sudjelovati u društvenom i svakodnevnom životu.

“Kao i drugi ljudi, mi nemamo sve mogućnosti nego prepreke s kojima se suočavamo. No, uz ustrajnost, prepreke nas ne sprječavaju da radimo ono što volimo. I mi se bavimo sportom, slikanjem, volimo plesati i pjevati”, rekla je Lisac.

Istaknuvši da je Hrvatska općenito napredovala u pogledu infrastrukture za osobe s invaliditetom, upozorila je da bi trebalo raditi na daljnjem prilagođavanju prostora u manjim sredinama, gdje je stanje teže nego u Zagrebu.

“Osobito treba prilagoditi javne ustanove da osobe s invaliditetom mogu same doći u poštu, kino ili drugdje, da nismo zbog prepreka segregirani”, poručila je.

Promocijom se želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom

Redateljica glazbeno-scenskog programa Milica Gregurić Prugovečki istaknula je da manifestacija nema humanitarni nego promotivni karakter, jer se prvenstveno želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom. Na festivalu sudjeluju brojne udruge iz Hrvatske, Slovenije i Rumunjske.

“Ideja je festivala da pridonesemo ravnopravnosti građana. U Hrvatskoj se vidi napredak, ali to je najizraženije u Zagrebu dok ostali krajevi zaostaju. Iako je mnogo postignuto, nažalost, imamo još mnogo posla”, ocjenjuje Gregurić Prugovečki.

U iščekivanju boljih vremenskih uvjeta najavila je igru mobilnosti pod sloganom “Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja”, u kojoj građani na improviziranom poligonu mogu pokušati svladati zapreke u invalidskim kolicima ili se orijentirati u prostoru pomoću bijelog štapa.

Ljubitelje slikarstva pozvala je u razgledavanje skupne izložbe likovnih radova 60 umjetnika. Od turnirskih natjecanja izdvojila je sportaše s invaliditetom iz Slovenije i Hrvatske u sjedećoj odbojci, uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.

O Festivalu jednakih mogućnosti

Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

Svojom originalnom formom i programskom koncepcijom, potkraj svibnja na središnjem gradskom trgu, Festival već punih šesnaest godina obogaćuje kulturnu i turističku ponudu u gradu Zagrebu, te pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću. Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

U cilju razvoja svijesti o pravima i slobodama izoliranih društvenih skupina i doprinosa izjednačavanju njihovih mogućnosti s mogućnostima drugih građana, osmišljena je ideja o uspostavljanju javne scene na kojoj će osobe s invaliditetom promicati svoje vrijednosti te istodobno ostvarivati opće dobro. Prvi Festival je održan 2002. godine, zahvaljujući materijalnoj potpori Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, a nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Organizator Festivala i njegov idejni zaštitnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

Na trodnevnom uličnom festivalu (po programu od 10 do 22 sata) nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, a u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 150 ciljanih volontera – studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pripremajući se za rad, studenti-volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, a na Festivalu stječu dragocjena iskustva u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti.

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invalidnošću i popularni estradni umjetnici. Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlaže šezdeset autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom. Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.

Festival svake godine promatra preko 15.000 građana – ljubitelja glazbeno-scenske, likovne i filmske umjetnosti. Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova.

Autor: Hina/Totalno.hr/Foto: Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI