Sisak proglašen Europskim gradom sporta za 2019. godinu

Sisak proglašen Europskim gradom sporta za 2019. godinu

Sisku je pripala prestižna titula Europskog grada sporta za 2019. godinu, priznanje Siščanima bit će uručeno na svečanosti u Europskom parlamentu 4. prosinca ove godine, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u velikom kabinetu sisačke Gradske vijećnice.

Sisak je prvi i jedini grad u Hrvatskoj, koji je tu nagradu osvojio u kategoriji City, odnosno gradova od 25.000 do 500.000 stanovnika, istaknuto je na konferenciji.

“Ta je titula rezultat višegodišnjeg upornog i samozatajnog rada na izgradnji sportske infrastrukture, organizacije rada pedesetak sisačkih klubova i brojnih manifestacija”, objasnio je zamjenik gradonačelnice i predsjednik Zajednice sportskih udruga Marko Krička. Sisak je, objasnio je, već prije četiri godine uveo financiranje redovnih natjecanja za sve članice Zajednice, a prije tri godine i sportske stipendije.

Posebna je vrijednost sisačke kandidature, što je u posebnoj brošuri objedinila povijest i ostvarenja sisačkog sporta, rekao je Krička.

U kriterijima se, kazao je, najviše vrednovala dostupnost sportskih i rekreacijskih objekata, te programa svim naraštajima građana, dok je kvaliteta pritom dobrodošla.

O priznanju kao poticaju za daljnji razvoj sporta i rekreacije u Sisku, govorili su tajnik Zajednice Igor Crnobrnja, te konzultant i lobist Berislav Čižmek.

Statistički je ustanovljeno kako se u Sisku 38 posto građana bavi nekom vrstom sporta ili rekreacije, a cilj je ostvariti prosjek od 45 posto.

Sredinom lipnja višečlana komisije ACES Europe, koju su predvodili predsjednik Gian Francesco Lupattelli i glavni tajnik Hugo Alonso, dva je dana obilazila sisačke sportske objekte i klubove, upoznavala se sa sportskim programima i manifestacijama. Prije odlaska iz Siska članovi Komisije izrazili su zadovoljstvo viđenim, a posebno ih se dojmila mogućnost besplatnog korištenja sportskih terena i objekata.

Titula Europskog grada sporta dodjeljuje se u tri kategorije: Town, za gradove do 25.000 stanovnika City, za gradove od 25.000 do 500.000 stanovnika, te Capitals, za glavne i gradove iznad 500.000 stanovnika. Do sada su četiri hrvatska grada osvojili titulu u kategoriji Town. Ukupno je Europskim gradom sporta dosad proglašeno 300 gradova u Europi. (Hina)

Foto/Sisak.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI