VLADA RH: Produljenje važenja radnih dozvola za strane državljane

VLADA RH: Produljenje važenja radnih dozvola za strane državljane

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu dvaju zakona kojom se strancima produljuje rok važenja dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Riječ je o dopunama Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na sjednici Vlade kako je na važećem boravku u Hrvatskoj trenutno 66.582 državljana trećih zemalja, te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji.

Dopunama Zakona o strancima, rekao je ministar, omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, a radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj.

Pojasnio je da radnje u upravnom postupku, koje su stranci dužni pokrenuti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

To se, primjerice, odnosi na podnošenje zahtjeva za produženje odobrenja privremenog boravka, zahtjeva za izdavanje dozvole boravka (iskaznice), zahtjeva za zamjenu dozvole boravka zbog proteka roka važenja, zbog promjene podatka, oštećenja ili dotrajalosti dozvole boravka itd.

Slična je zakonska odredba vezana je i uz Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

I njome se tpredviđa mogućnost da za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa strani državljani koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice, radi nastavka nesmetanog boravka u Hrvatskoj.

Pomoć Crvenom križu iz robnih zaliha u protuvrijednosti 2,5 milijuna kuna

Vlada je donijela i odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu iz raspoloživih strateških robnih zaliha u financijskoj protuvrijednosti 2,578 milijuna kuna, za podjelu humanitarne pomoći, odnosno paketa hrane najugroženijem stanovništvu u vrijeme epidemije.

“Hrvatski Crveni križ s više od 2000 volontera posjetio je u proteklih dva mjeseca više od 11.000 osoba i podržao ih s različitim uslugama kao što su dostava hrane, lijekova, higijenskih potrepština, usluga prijevoza, akcije darivanja krvi i brojnih drugih aktivnosti”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Kako bi se smanjila frekvencija odlazaka volontera u domove ugroženih stanovnika, istaknuo je, Hrvatski Crveni križ to isto može učiniti kroz distribuciju paketa hrane.

Nabavljat će se brašno, riža, tjestenina, mesni naresci, riblje konzerve, ulje, džem i polutvrdi sir, a novac je osiguran u proračunu na pozicijama Strateških robnih zaliha. (Hina)

Foto: PRESS VLADA RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI