Izgubljen spis o navodnom Brkićevom probijanju istrage – Jelenić: Svjedoci su opovrgnuli ono što su neformalno izjavili policiji

Izgubljen spis o navodnom Brkićevom probijanju istrage – Jelenić: Svjedoci su opovrgnuli ono što su neformalno izjavili policiji

Nakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koja je sazvana u četvrtak u povodu navoda o curenju informacija i zlouporabi sustava, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je da općinsko Državno odvjetništvo u ovom trenutku nema spis iz 2011. godine o razbijanju lanca prostitucije, ali tvrdi da nije bilo nikakvog zataškavanja.

Jelenić je rekao novinarima da su u tom slučaju svjedoci ispitani. “Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji, a u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili”, kazao je.

Jelenić: Svjedoci su opovrgnuli ono što su neformalno izjavili policiji

“To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja neformalno dana i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku. Kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji“, pojasnio je Jelenić dodavši da se nije otkrilo tko je tada odavao tajne podatke i nije se prikupilo dovoljno dokaza.

Na pitanje je li tada ime Milijana Brkića spominjano u službenoj policijskoj dokumentaciji i izvješću i je li pozvan kao svjedok, Jelenić je odgovorio da ne može reći je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo čije ime spominjano.

“Samo vam kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili”, ponovio je.

Probat će rekonstruirati spis predmeta

Najavio je da će, kako bi se utvrdilo je li istraga u tom trenutku stala, probati rekonstruirati spis predmeta. “Spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku”, kazao je.

Dodao je kako je provjerama na višim državnim odvjetništvima, Županijskom i DORH-u, utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo o postojanju tog predmeta.

Jelenić nema zamjerke na rad policije te kaže da će “svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje, pa i Milijan Brkić, bude li potrebno”.

Nije se složio s navodom da podaci često cure iz sustava, podsjetivši kako je unazad četiri godine za to optuženo devet policijskih službenika.

Nije bilo nikakvog zataškavanja

“Po meni, sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu”, poručio je Jelenić ustvrdivši da u slučaju iz 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI