Božinović: Prijedlog odluke o privremenim restrikcijama za ulazak u EU je racionalan

Božinović: Prijedlog odluke o privremenim restrikcijama za ulazak u EU je racionalan

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da je prijedlog odluke o privremenim restrikcijama za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana racionalan.

“To je odluka koja je racionalna, ali dobro je što EU u ovoj krizi za razliku od nekih ranijih kriza kroz svoju povijest pokazuje da je u stanju reagirati puno brže nego što smo to od EU navikli gledati”, rekao je Božinović novinarima  prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je i da je Hrvatska, kao članica EU, obuhvaćena tom odlukom. Smatra i da će Europsko vijeće sutra, sukladno europskom zakonodavstvu, na video-konferenciji i prihvatiti taj prijedlog.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremene restrikcije za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana.

Božinović je pojasnio kako se tu radi o odluci koja se odnosi na državljane zemalja članica EU i onih izvan nje. Istaknuo je i kako tu Hrvatska nije ni malo u drugačijem položaju od zemalja Schengenske zone.

Naveo je i da su danas imali video-konferenciju ministara unutarnjih poslova i ministara zdravstva oko pitanja upravljanja granicama u ovoj situaciji te pitanja pokretanja mehanizma civilne zaštite o stvaranju skladišta medicinske opreme za potrebe cijele EU.

Na novinarski upit jesu li strani državljani koji imaju nekretnine u Hrvatskoj sigurnosna ugroza, odgovorio je kao dosta stranaca iz zapadne Europe imaju nekretnine u našoj zemlji ali to ne znači da ih sada treba “žigosati i onositi se prema njima na drugačiji način”. “Za njih vrijede sve one epidemiološke mjere koje vrijede i za hrvatske državljane”, istaknuo je.  (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI