Otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Grabar-Kitarović u Virovitičko-podravskoj županiji

Otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Grabar-Kitarović u Virovitičko-podravskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, na dva dana je premjestila svoj Ured u Virovitičko-podravsku županiju, a na svečanosti ispred zgrade Županije u četvrtak je pozvala na zajedništvo u rješavanju gorućeg hrvatskog problema, iseljavanja mladih.

Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Županije, a predsjednica države podsjetila je na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Virovitica i drevna Virovitičko-podravska županija imaju veliko političko i vojno značenje. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu u jesen 1991. godine, kada je ovo područje bilo ključno za slamanje planova Jugoslavenske vojske. Na žalost, na ovom području bilo je i ratnih zločina, a sve one koji su ih počinili treba identificirati i osuditi”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Republikom Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata.

„Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoć roditeljima”, rekla je, naglasivši da su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće.

„Poruka je to svima nama da moramo promijeniti obrasce rada, biti s ljudima i rješavati njihove probleme”, kazala je predsjednica Republike.

Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku.

Važno bolje prometno povezivanje Virovitičko-podravske županije izgradnjom brze ceste do Zagreba

Dobrodošlicu u Viroviticu poželjeli su joj Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

Gradonačelnik Kirin izrazio je zadovoljstvo dolaskom predsjednice Grabar-Kitarović i preseljenjem Ureda predsjednice u Viroviticu i Virovitičko-podravskoj županiju.

Župan Andrović rekao je kako ne postoji nijedan grad i općina u županiji u kojoj se trenutno ne provodi barem jedan EU projekt, a kao jedan od problema istaknuo je važnost kvalitetnijeg prometnog povezivanja Virovitičko-podravske županije s ostatkom Hrvatske preko izgradnje brze ceste do Zagreba.

Predsjednica države u privremenom Uredu danas će održati radni sastanak s vodstvom Županije i Grada Virovitice te se susresti s predstavnicima nacionalnih manjina i udrugama hrvatskih branitelja.

Položit će vijenac kod Spomenika hrvatskim braniteljima na virovitičkom Gradskom groblju, posjetiti Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici te će popodne u Privremenom uredu održati prijam udruga i pojedinaca.

U popodnevnim satima u Osnovnoj školi Augusta Cesareca u Špišić Bukovici, PŠ Bušetina, u sklopu programa „Hrvatska čita“ pročitat će odabrane ulomke iz „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“. U općini Lukač predsjednica će posjetiti tvrtku Šafram d.o.o., a potom se vratiti u Viroviticu i obići tvrtku Brana d.o.o., ali i Panonski drvni centar kompetencija d.o.o.

Nakon što posjeti Sklonište za životinje u Gubčevoj ulici, predsjednica će boraviti na predstavljanju projekta obnove dvorca Pejačević.

Slijedi susret predsjednice sa građanima Općine Suhopolje, a dan će završiti u Otrovancu u Općini Pitomača, na obilježavanju 10. obljetnice osnutka Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA).

Ured predsjednice RH privremeno je premješten u Virovitičko-podravsku županiju danas i sutra. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI