“Pripadnici 9. kontingenta HRVCON-a ispraćeni u Afganistan” Krstičević: RH kao pouzdan NATO saveznik jamči zajedničku sigurnost

“Pripadnici 9. kontingenta HRVCON-a ispraćeni u Afganistan” Krstičević: RH kao pouzdan NATO saveznik jamči zajedničku sigurnost

U Afganistan je u petak u misiju potpore miru RS (Resolute Support) ispraćen 9. hrvatski kontingent (HRVCON) s ukupno 106 vojnika, a obavljat će dužnosti u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć u Mazar-eSharifu i Zapovjedništvu misije u Kabulu, kao i dužnosti savjetnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga te zaštite snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, kontingent čini i 39 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja – 29 iz Crne Gore, šest iz Makedonije, dva iz Albanije te dva iz BiH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanom je ispraćaju u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu posebnu zahvalu uputio obiteljima pripadnika kontingenta. “Vojni poziv nije lagan, prepun je odricanja i bez potpore i podrške obitelji teško je izvršavati često zahtjevne zadaće kao što je i ova u Afganistanu”, rekao je.

Istaknuo je i sudjelovanje pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja rekavšio ono predstavlja značajan doprinos suradnji i partnerstvu među našim državama u izgradnji globalne stabilnosti i sigurnosti.

Krstičević: RH kao pouzdan NATO saveznik jamči zajedničku sigurnost

“Svjesni smo kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje. Stoga Hrvatska kao čvrst i pouzdan NATO saveznik odgovorno sudjeluje u operacijama i aktivnostima koje jamče našu zajedničku sigurnost za razvoj i život u miru i slobodi. Doprinos Republike Hrvatske na tom području je velik i nemjerljiv”, dodao je.

Podsjetio je da je prvi hrvatski kontingent u Afganistan upućen još 2003. godine te istaknuo da je kontinuitet od 15 godina nazočnosti dokaz vrijednosti i profesionalizma hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.

“Slika koju su vaši prethodnici ostavili u Afganistanu je slika vrhunskih profesionalaca, spremnih na sve izazove! Ništa manje ne očekujem ni od vas. Nastavite i dalje graditi taj prepoznatljivi brend hrvatskog vojnika”, poručio je pripadnicima 9. kontingenta.

Njihovo sudjelovanje u misiji ministar obrane vidi kao značajan doprinos daljnjoj izgradnji partnerstva s NATO saveznicima.

“Stoga iskoristite vrijeme provedeno u Afganistanu za razmjenu iskustva s našim partnerima, učite od njih, ali im i prenosite naša znanja, izgrađujte prijateljstva i promovirajte našu domovinu u najboljem svijetlu. Uvjeren sam i kako ćete nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana i njihovu kulturu i običaje. Upravo ta plemenitost hrvatskog vojnika je ono što nas čini prepoznatljivima”, rekao je u obraćanju.

Galić: Budite prepoznatljivi po odgovornosti i poštovanju prema domaćinu

I izaslanik predsjednice Republike, savjetnik za obranu i nacionalni sigurnost Vlado Galić pozvao je pripadnike kontingenta da profesionalno i savjesno odrađuju zadaće, imajući na umu “da su gosti u Afganistanu i da su u službi plemenite zadaće stvaranja bolje i sretnije budućnosti za njegove stanovnike”.

“Budite uvijek prepoznatljivi po odgovornosti kojom pristupate svakoj dobivenoj zadaći i poštovanju koje iskazujete afganistanskim domaćinima”, dodao je. U ime predsjednice Republike zahvalio je i članovima obitelji pripadnika kontingenta jer je, kako je rekao, potpora koju daju njihova žrtva koju nose za Hrvatsku.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov istaknuo je da pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu već 15 godina izvršavaju odgovorne zadaće i predano služe uspostavi mira u toj zemlji. Uvjeren je da će i pripadnici 9. kontingenta svojim radom pridonijeti ukupnom boljitku afganistanskog naroda te na taj način dostojanstveno predstaviti hrvatsku vojsku i državu.

“Odlazite u zemlju bitno različitu od domovine u kojoj ćete se sresti s brojnim sigurnosnim, kulturološkim i svakim drugim izazovima. Uvjeren sam da ste spremni za njih”, rekao je.

Od vojnika Šundov očekuje profesionalnu provedbu dobivenih zadaća, međusobno uvažavanje te “dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka kako bi izbjegli moguće sigurnosne ugroze, izvršili svoju misiju i sretno se vratili”.

I zapovjednik 9. kontingenta, brigadir Dražen Ressler poručio je svojim vojnicima da od njih očekuje visoku razinu odgovornosti, poštivanje zapovjeđenih sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi zadaća kako bi adekvatno odgovorili na moguće rizike te se sretno vratili u domovinu svojim obiteljima.

Naglasio je važnost poštivanja domaćina, njihove kulture i običaja te tolerantno i strpljivo ophođenje pripadnika kontingenta sa stanovništvom.

To su u svojim izjavama izdvojili i pripadnici kontingenta koji su u Afganistanu bili više puta, pa tako i stožerni narednik Jako Novak. “Bitno je poštivati njihovu kulturu i običaje i mislim da neće biti nikakvih problema”, rekao je Novak s kojim u Afganistan putuje i Lio, pas za detekciju eksploziva.

U Afganistan po prvi put odlaze satnica Andreja Lipovac iz pukovnije Vojne policije, a ističe kako odlazi prenijeti svoja znanja i vještine kao dio savjetničkog tima. Kao pripadnica “Force Protection” voda, po prvi put u Afganistan odlazi i vojnikinja Ivana Knezović iz 3. mehanizirane bojne “Pauci”, a bit će zadužena za osiguranje savjetnika afganistanskih snaga. Sudjelovanje u misiji vidi, kaže, kao izazov i mogućnost da stekne nova iskustva i poznanstva.

Prvi put u Afganistan ide i zapovjednik pripadnika crnogorskog kontingenta, major Rade Stjepović koji stiče važnost misije za jačanje suradnje partnerskih zemalja te razmjenu iskustava. Hina)

Foto/MORH/T.Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI