Božinović: Nakon požara u Kladuši nije primijećena pojačana aktivnost ilegalnih migranata

Božinović: Nakon požara u Kladuši nije primijećena pojačana aktivnost ilegalnih migranata

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju kako nije primijećena pojačana aktivnost ilegalnih migranata na granici s BiH gdje je u Velikoj Kladuši izbio jučer požar u prihvatnom centru, a vezano uz sigurnosnu situaciju u Međimurju, najavio je veći broj kontakt policajaca, iako ističe da je Međimurje suočeno s puno širim problemu koji ne može riješiti isključivo represivni aparat.

Pojačan je nadzor hrvatske policije na granici s BiH kod Velike Kladuše iako nije primijećeno pojačano kretanje ilegalnih migranata prema Hrvatskoj, izjavio je Božinović  komentirajući situaciju na granici nakon požara koji je u subotu ujutro izbio u centru za prihvat ilegalnih migranata u sjeverozapadnoj Bosni.

Na tom dijelu granice postavljeno je sedam radarskih sustava, u tijeku je nabava mobilnih kamera  i 40-ak vozila zajedno s psima za detekciju kretanja na teško prohodnim terenima, istaknuo je Božinović na postrojavanju Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite na poligonu Regionalnog nastavnog centra civilne zaštite u Zagrebu.

Hrvatska policija na granici stalno podiže spremnost i učinkovitost i što se toga tiče Hrvatska je sigurna i bit će još sigurnija, poručio je Božinović.

Prosvjed u Čakovcu: Potreban angažman svih relevantnih institucija

Ministar je komentirao i jučerašnji prosvjed u Čakovcu gdje je oko tisuću prosvjednika zatražilo od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom, a čula su se i nezadovoljstva radom policije.

Božinović je najavio povećan broj policajaca na svim potrebnim linijama rada – 17 novih policijskih službenika, kontakt policajce i zadržavanje interventne policije u Međimurju te je istaknuo da je temeljni problem integracija romske populacije.

Policijski službenici odlaze u škole i u romskim zajednicama provode razne vrste edukacije i preventivnih programa, ali to nije dovoljno jer je, ističe Božinović,  potreban angažmana svih relevantnih institucija, uključujući i lokalnu zajednicu jer, kaže, bez sinergijskog djelovanja ne mogu se očekivati potrebni pomaci.

“Prema našim podacima, od oko 300 romske djece svega njih stotinjak završi osnovnu školu. Trogodišnju srednju školu završi njih 38, a četverogodišnju svega četiri učenika”, ističe Božinović te upozorava  kako  se na taj način stvara potencijal koji tu djecu odvodi u ponašanje “s one strane zakona”.

“Moramo se baviti uzrocima i samo tako, kroz školski sustav i sustav službi na razini županije i svih uključenih ministarstva, možemo očekivati rezultate”, poručio je Božinović. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI