Na koncertu “Želim život” prikupljeno 1,45 milijuna kuna za Zakladu “Ana Rukavina”

Na koncertu “Želim život” prikupljeno 1,45 milijuna kuna za Zakladu “Ana Rukavina”

Na 13. humanitarnom koncertu “Želim život” prikupljeno je 1,45 milijuna kuna za prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, izvijestili su u srijedu iz Zaklade “Ana Rukavina”.

“Veliko srce i podrška naših sugrađana, koju nam nesebično pružaju već dvanaest godina, nedavno je omogućila 98. transplantaciju krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra. To za oboljele znači novu šansu za život, a nama daje dodatan poticaj da još više i ustrajnije radimo kako bismo i u nadolazećim godinama nastavili ostvarivati Anin san“, izjavila je upraviteljica te zaklade Marija Rukavina.

Humanitarna akcija organizirana je u znak sjećanja na 29-godišnju Anu Rukavinu, koja je umrla prije 12 godina od leukemije, a cilj je borba za unaprjeđenje hrvatske hematologije.

Koncert, u organizaciji Zaklade i Nove TV, održan je u utorak na glavnome zagrebačkom trgu, a građani su s 233.211 poziva na humanitarni broj pokazali solidarnost prema teško oboljelima u Hrvatskoj i svijetu, poručili su iz Zaklade.

Hrvatski registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutačno ima više od 61.000 potencijalnih darivatelja, a Zaklada je organizirala gotovo 400 javnih akcija upisa u registar iz kojeg je izdano 98 transplantata za oboljele diljem Hrvatske i svijeta, te je donirala 1500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Kliničkome bolničkom centru Zagreb.

Prikupljena financijska sredstva, osim za nastavak rada Zaklade, služe za stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija, a dosad je petero hrvatskih liječnika dobilo priliku usavršavati se na svjetskim klinikama kako bi nakon povratka mogli pomoći pacijentima u domovini.

Građane su na humanitarnom koncertu zabavljali Toni Cetinski, Psihomodo Pop, Indira Forza, Domenica, Maja Šuput, Željko Bebek, Detour, Franka, Begini, Vigor, Zaprešić Boysi, Marko Kutlić, Lidija Bačić i Nives Celzijus, a u pozivnome centru na telefone su se javljale osobe iz hrvatskoga javnog i političkog života, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, članovi Vlade i saborski zastupnici, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te druge poznate osobe iz javnog života. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI