Plenković: prijedlog o Timmermansu kao predsjedniku Komisije nema potporu EPP-a

Plenković: prijedlog o Timmermansu kao predsjedniku Komisije nema potporu EPP-a

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Prijedlog koji je jutros cirkulirao u medijima nema potporu na razini šefova državai ili vlada i cijeloga predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore”, rekao je Plenković nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog summit EU-a, na kojem su okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih  institucija.

To onda znači da je otpao navodni dogovor iz Osake, ako ga je uopće bilo, prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Komisije, liberalna skupina mjesto predsjednika Europskog vijeća, a pučani poziciju predsjednika Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Summit EU-a počeo je sa zakašnjenjem, dok je sastanak EPP-a trajao dulje od predviđenog. Njemačka kancelarka prva je izišla sa sastanka EPP-a.

U Osaki su krajem ovoga tjedna na summitu G20 osim predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Komisije Jean-Claudea Junckera sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te španjolski i talijanski premijeri Pedro Sanchez i Guiseppe Conte.

Ako je postojao takav dogovor, to bi značilo da Merkel nije dobila potporu u EPP-u.

Na primjedbu novinara kako se činilo da Merkel podupire dogovor iz Osake, Plenković je kratko odgovorio da govori “ono što je pozicija cijelog EPP-a”.

Plenković je rekao da je pozicija EPP-a od samog početka vrlo jasna, a to je potpora konceptu spitzenkandidata po kojem onaj tko dobije najviše glasova, a to je EPP, dobija mjesto predsjednika Komisije.

Dodao je da iza “cijele ove tirade” protiv kandidata europskih pučana Manfreda Webera stoji želja socijalista i liberala da predsjednik Komisije konačno ne bude netko iz EPP-a.

“Cijela tirada protiv Webera je potpuno neargumentirana, o tome da nema iskustva, da ne govori sve jezike, itd. Mislim da je to potpuno nebitno i da je to samo pretekst na temelju kojeg  žele ostvariti cilj da to ne bude netko iz EPP-a na čelu Komisije. Nama to naravno ne dolazi u obzir jer tom istom argumentacijom mogu se diskvalificirati spitzenkandidati socijalista ili jedan od sedam kandidatkinja i kandidata liberala”, rekao je Plenković.

Istaknuo je također kako nije siguran da bi večeras moglo doći do dogovora.

Plenkoviću, koji je jedan od dvojice pregovarača svoje političke skupine za imenovanja, ponovno je postavljeno pitanje o njegovoj mogućoj kandidaturi za neku od pozicija u EU-u.

“Ja vam stalno jedno te isto odgovoram. To su medijske špekulacije od nultog trenutka. Ono što radim s punim uvjerenjem, solidarnošću, prijateljstvom, respektom prema mandatu koji imamo od kolega, a to jedini mandat koji smo imali, i prema Manfredu Weberu kojega osobno cijenim. Sve ostalo je šušur koji generira netko treći, ja nemam potrebe sto puta govoriti da su to špekulacije”, rekao je. (Hina)

Foto/Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI