Saborski Odbor za medije prihvatio izvješće o Hini i prijedlog za imenovanje A. Petričušić članom NO HRT-a

Saborski Odbor za medije prihvatio izvješće o Hini i prijedlog za imenovanje A. Petričušić članom NO HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici u utorak većinom glasova prihvatio je prijedlog o imenovanju Antonije Petričušić za petog člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), utvrdio je tekst javnog poziva za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a te prihvatio izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) za prošlu godinu.

Odbor za medije je i sa šest glasova ‘za’ i jednim suzdržanim glasom prihvatio Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za 2017. kojeg je u ime podnositelja predstavio potpredsjednik Upravnog vijeća Hine Vladimir Lulić, naglasivši nastavak pozitivnih trendova u poslovanju nacionalne novinske agencije započetih prije nekoliko godina.

”Hina je 2013. bila pred blokadom računa, to se sve uspjelo sanirati i prošle godine ostvarila je dobit. Smanjene iznose iz skupne pretplate od prije nekoliko godina uspjela je nadoknaditi i to prvenstveno na tržištu. Porast broja korisnika Hine na medijskoj sceni je nešto hvalevrijedno, pogotovo u svjetlu teške situacije na medijskom tržištu”, kazao je Lulić.

Ocijenio je kako ti dobri rezultati ne bi bili ostvareni bez profesionalnog i autonomnog angažmana Uredništva i Uprave Hine kao i svih zaposlenika.

”Jedinstveno je i rijetko i zaslužuje svaku pohvalu da jedna ustanova koja barata novcem poreznih obveznika funkcionira na ovaj način”, zaključio je Lulić.

Preporuku za prihvaćanje tog izvješća u ime Ministarstva kulture RH dala je i pomoćnica ministrice Marica Mikec. Naglasila je kako je važno reći da je Hina u 2017. poslovala pozitivno i da je značajni dio svojih prihoda izdvojila za tehnološki razvoj i poboljšanje kvalitete svojih usluga.

Na natječaj za člana Nadzornog odbora HRT-a objavljen još početkom ožujka, pristigle su i pravovaljane kandidature Tomislava Radića i Ljiljane Očko-Marković. Oni su, iako to nije bila propisana zakonska obaveza, bili pozvani na razgovor pred članove saborskog Odbora kojima su odgovarali na pitanja vezana uz iznos pristojbe, viđenja rada prethodnog Nadzornog odbora HRT-a i, između ostaloga, o kadrovskoj politici i otkazima na javnoj radioteleviziji.

Razgovoru su se odazvali Radić i Očko-Marković, a nakon njihovih odgovora član saborskog Odbora Bojan Glavašević rekao je da ”nakon što su ih saslušali, najbolji kandidat bi bila Antonija Petričušić”; odnosno ”onaj kandidat kojeg nisu saslušali” dobacio je predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić, dodavši da šalu treba ostaviti po strani. Jer, kako je Glavašević kasnije istaknuo, Petričušić je po svojim referencama ipak najbolja kandidatkinja za člana Nadzornog odbora javne radiotelevizije .

Članovi saborskog Odbora za medije utvrdili su i tekst javnog poziva za izbor četiri člana Programskog vijeća budući da uskoro prestaje mandat Nedi Ritz, Zdravku Kedži, Ivici Maštruku i Saši Miloševiću. Odbili su prijedlog Ivana Zvonimira Čička da se taj javni poziv objavi i u komercijalnim medijima, donijevši odluku kako će taj poziv, osim u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama HRT-a i Hrvatskog sabora, biti objavljen i na Hini.

Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI