SNAŽNO PRIJATELJSTVO Australija bi pozdravila službeni poziv američkog predsjednika Trumpa na samit G7

SNAŽNO PRIJATELJSTVO Australija bi pozdravila službeni poziv američkog predsjednika Trumpa na samit G7

Australija bi pozdravila službeni poziv na samit G7, rekao je vladin glasnogovornik reagirajući u nedjelju na najavu američkog predsjednika da sastanak odgodi za jesen, a tu skupinu najrazvijenih zemalja svijet proširi novima članicama.

“Sastanak skupine G7 bio je tema nedavne razmjene mišljenja na visokoj razini. Australija bi pozdravila službeni poziv na sastanak na vrhu. Jačanje međunarodne suradnje među zemljama istomišljenicama iznimno je vrijedno, osobito u vrijeme globalnih izazova bez presedana”, rekao je glasnogovornik.

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je za rujan ili čak poslije sastanak na vrhu G7 koji se trebao održati u lipnju.

Trump je najavio proširenje popisa pozvanih zemalja uvrstivši Australiju, Rusiju, Južnu Koreju te Indiju.

Veze između SAD-a i Australije su snažne iako su se te dvije partnerske države radikalno razišle po pitanju načina na koji treba upravljati pandemijom koronavirusa.

Premijer Scott Morrison jedan je od rijetkih svjetskih lidera koji su bili u državnom posjetu Washingtonu tijekom Trumpova mandata, a obojica čelnika otvoreno su govorila o međusobnom prijateljstvu.

Za razliku od nekih europskih čelnika, premijer Morrison je izbjegavao javno kritizirati Trumpa te se priklonio Sjedinjenim Državama u oštrome stajalištu prema Kini, glavnome australskom trgovinskom partneru. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI