Prijatelji životinja : Dopustiti gradovima da zabrane petarde!

Prijatelji životinja : Dopustiti gradovima da zabrane petarde!

Održana tiskovna konferencija u Virovitici: gradonačelnik Kirin dao podršku zabrani.

Ponukani iz godine u godinu sve brojnijim pritužbama građana koji su očajni zbog straha koji proživljavaju njihovi ljubimci, veterinari i ostalo osoblje Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica pokrenuli su odmah početkom siječnja 2018. peticiju kojom žele da se zabrani uporaba pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe – proslava dana grada i sl.). Ubrzo su im se pridružili susjedni gradovi i općine, i u kratko vrijeme skupljeno je više od tisuću potpisa!

Udruga Prijatelji životinja priključila se ovoj inicijativi i poziva sve da na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr potpišu peticiju za zabranu petardi i drugih bučnih pirotehničkih sredstava. Peticijom se apelira na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, a ako se takva zabrana ne donese, da se dopusti gradovima i općinama mogućnost da sami proglase takvu zabranu.

Povodom pokretanja peticije u zgradi Gradske uprave Virovitice 19. siječnja 2018. održana je tiskovna konferencija na kojoj su govorili dr. vet. med. Dražen Majetić iz Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Dr. vet. med. Dražen Majetić, koji je već ranije upozorio da i ljubimci i divlje životinje, osim što mogu biti fizički ozlijeđeni, doživljavaju psihički šok zbog buke koju proizvode petarde, istaknuo je da se ovom peticijom želi omogućiti da lokalne samouprave, gradovi i općine imaju mogućnost da sami donose odluke kako će živjeti: „Problem je nekontrolirano bacanje pirotehničkih sredstava, kada se ona bacaju dok grad spava i kad vas u tri sata u noći probudi buka.”

Luka Oman pohvalio je inicijativu Virovitičana rekavši da vjeruje kako će Virovitica pokrenuti promjenu u cijeloj Hrvatskoj: „Ministarstvo treba vidjeti da zapravo Virovitica radi ono što treba raditi na nacionalnoj razini, a to je brinuti o životinjama i njihovoj zaštiti, brinuti o skrbnicima tih životinja i brinuti o djeci koja stradavaju, a ne o profitu onih koji te petarde prodaju na štetu nas svih ostalih.” Napomenuo je da je nelogično da Zakon dopušta šest dana u godini ono što je s razlogom zabranjeno ostatak godine.

I virovitički gradonačelnik Ivica Kirin pozvao je sve da se uključe u peticiju za zabranu petardi i posebno se osvrnuo na potrebu veće odgovornosti i svjesnosti roditelja o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava, s obzirom na to se pirotehnikom najviše koriste djeca: „Ne kupujte djeci stvari o kojima ne možete voditi kontrolu, koje vas mogu kasnije stajati života i zdravlja vašega djeteta.”

Kada bi MUP prihvatio ovaj razuman prijedlog, načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi. Podršku peticiji dao je i Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) Hrvatske veterinarske komore.

U Italiji je još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Poljaci su, zbog dobrobiti životinja, dočekali 2018. slaveći bez bučnih vatrometa i koristeći umjesto toga svjetlo lasera, konfete i tihe vatromete. Iz ureda gradonačelnika Lublina poručili su da životinje jako teško podnose buku vatrometa, a suvremena tehnika omogućava nam da nađemo neškodljiva, a jednako atraktivna rješenja. Irska i Čile također zabranjuju korištenje pirotehnike.

Vrijeme je da i hrvatski gradovi i općine dobiju zakonsku mogućnost za mirnu proslavu blagdana, bez ozljeda i smrtnih slučajeva.

Peticija za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI