Prijatelji životinja: Više od 100 gradova i općina propisalo trajnu sterilizaciju za pse i mačke

Prijatelji životinja: Više od 100 gradova i općina propisalo trajnu sterilizaciju za pse i mačke

Više od stotinu gradova i općina u Hrvatskoj propisalo je odredbu Zakona o zaštiti životinja koja omogućava trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, uz evidentirane izuzetke, čime se uvodi dugoočekivani red u skrbi za pse i mačke, priopćili su u utorak Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja upozorili su da se zbog kršenja zakonske odredbe, koja obavezuje skrbnike životinja na kontrolu njihova razmnožavanja, svakodnevno ostavljaju neželjeni štenci i mačići diljem Hrvatske.

“Takvo nepoštovanje zakona ne samo da uzrokuje bol velikome broju pasa i mačaka, nego stavlja golem teret građanima, udrugama i lokalnim zajednicama”, priopćili su iz udruge.

“Među stotinjak jedinica lokalne samouprave ističu se primjeri onih koje su svoje obaveze ispunile na vrijeme ili ih već godinama redovito ispunjavaju. To pokazuje da problem nije u provedbi zakonom propisanih rokova, nego u nedostatku organizacije i ozbiljnog pristupa problemu s napuštenim, ubijenim i zlostavljanim životinjama”, poručila je Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja.

Cota dodaje kako lokalne zajednice pružaju dobar primjer potičući građane na kastraciju i mikročipiranje kroz potpuno financiranje ili sufinanciranje.

Podsjetila je na nedavni primjer izgladnjivanja skrbničkog psa kojemu se više nije moglo pomoći, a koji jasno ilustrira posljedice ignoriranja zakona. Mikročipiranjem bi se možda spriječio događaj ili bi se istragom otkrio počinitelj.

“Ako se Zakon o zaštiti životinja u potpunosti provede i iskoriste dostupni zakonski alati kao što su kontrola mikročipiranja i propisivanje trajne sterilizacije, gradovi i općine će imati konkretne rezultate i dugoročnu korist – od smanjenja broja odbačenih neželjenih životinja do sprječavanja zlostavljanja i ubijanja životinja”, kaže Cota. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI