Marić: Isplata mirovina je sigurna, prihvaćanje zahtjeva inicijative “67 je previše” neće ugroziti javne financije

Marić: Isplata mirovina je sigurna, prihvaćanje zahtjeva inicijative “67 je previše” neće ugroziti javne financije

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je poručio da prihvaćanje zahtjeva inicijative “67 je previše”, koje je danas najavio premijer, neće ugroziti javne financije te da je isplata mirovina sigurna.

“Ako se prihvate sindikalni zahtjevi, mirovine će biti sigurne i nisu pod znakom pitanja”, poručio je Marić nakon sjednice Vlade na kojoj je premijer Plenković najavio prihvaćanje sindikalnih zahtjeva za koje je referendumska inicijativa ovoga proljeća prikupila više od 700.000 potpisa građana.

Građani su dali potpise za raspisivanje referenduma protiv podizanja dobi za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina života, ali i protiv oštrijeg kažnjavanja prijevremenog umirovljenja.

Ministar Pavić ovoga proljeća upozorio je da će to državu stajati 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Marić pak podsjeća da se u projekcijama mirovinske reforme računalo na dulju perspektivu, odnosno na održivost sustava u idućih 40 ili 50 godina. U kratkoročnom razdoblju, u idućih dvije, tri godine, izmjene mirovinskih zakona nemaju utjecaja.

Ujedno je najavio novi paket zakona koji će osim mirovinskog dijela sadržavati i radno zakonodavstvo te regulirati mogućnost rada i nakon 65. godine za građane koji to žele.

Podsjetio je da se ne mogu zanemariti nepovoljni omjeri u mirovinskom sustavu, odnosno da imamo 1,3 zaposlenika na jednog umirovljenika, da je tek svaki peti umirovljenik u punoj starosnoj mirovini, a  prosječna je mirovina na razini 40 posto prosječne plaće.

“Nitko ne može biti zadovoljan time, zato se i išlo u mirovinsku reformu”, istaknuo je Marić.

Podsjeća i kako bi uza zakonske izmjene održivosti mirovinskog sustava na dulje vrijeme pridonio i gospodarski rast te porast zapošljavanja, a važno je regulirati i mogućnost rada nakon 65 godina starosti za one koji to žele.

“I dan danas imamo segmente gospodarstva u kojima postoji želja i potreba za radom. Više od 13.000 umirovljenika dosad je vraćeno u sustav rada”, podsjetio je Marić. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI