Američki predsjednik Trump hvali NATO u prigodi njegove 70. obljetnice

Američki predsjednik Trump hvali NATO u prigodi njegove 70. obljetnice

Američki predsjednik Donald J.Trump je ublažio kritiku prema NATO-u koji ovaj tjedan u Washingtonu obilježava 70 godina od svog osnutka a utorak je čak izrazio zadovoljstvo zbog “naglog povećanja” vojnog proračuna zemalja članica.

“Sjajan napredak je ostvaren i NATO je puno snažniji”, istaknuo je američki predsjednik pred novinarima u Bijeloj kući. “Nakon mog dolaska na dužnost, naglo raste” izdvajanje za obranu, “ljudi plaćaju i sretan sam” zbog toga, dodao je primajući glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga u Ovalnom uredu.


Ta pohvala označava zaokret u odnosu na višemjesečne oštre napade republikanskog milijardera koji je zahtijevao bolju “raspodjelu tereta” u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu umjesto da, govorio bi, žive na račun golemih američkih vojnih troškova.

Napose je isticao da svaka vlada mora najkasnije do 2024. izdvajati za obranu 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sukladno pravilu utvrđenom prije pet godina. Ponajprije je smjerao na Njemačku koja je još daleko od tog cilja jer je do 2024. predvidjela izdvajanje od 1,5 posto.

“Kad sam došao, stvari su loše stajale” jer je američka uplata bila “nesrazmjerna”, opetovao je u utorak. No “radili smo zajedno” s Jensom Stoltenbergom “kako bi neki naši saveznici platili pravednu cijenu” i “oni sada nadoknađuju svoje zaostajanje”, izrazio je zadovoljstvo.

“Veze s NATO-om su jako dobre”, rekao je također, na čemu mu je glavni tajnik NATO-a zahvalio.

Potonji je istaknuo da su “nakon godina smanjenja proračuna za obranu NATO-ove članice počele više investirati”. Na Trumpovo veliko zadovoljstvo, od njegova dolaska u Bijelu kuću početkom 2017. do kraja ove godine dodatna izdvajanja ostalih 28 članica dosegnut će 100 milijarda dolara.

“To svjedoči o snazi ovog saveza”, ocijenio je bivši norveški premijer kojemu je mandat ovih dana produljen do 2022. i koji će u srijedu održati govor u američkom Kongresu.

Donald J.Trump, koji se u vezi s Rusijom i dalje razilazi sa svojom administracijom, opetovao je da želi “dobre odnose” s Moskvom. “Mislim da se možemo dobro slagati s Rusijom”, istaknuo je.

Spor između Turske i SAD-a, koje su obje članice Sjevernoatlantskog saveza, zbog moguće turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 mogao bi se naći na dnevnom redu ministarskog sastanka. (Hina)

Foto/White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI