PREŠLI GRANICU ILEGALNO? Bašić i Stipić iz afere Vjetroelektrane, nakon bijega u BiH pojavili se ispred Remetinca, a MUP kaže da nemaju evidenciju kada su prešli granicu!

PREŠLI GRANICU ILEGALNO? Bašić i Stipić iz afere Vjetroelektrane, nakon bijega u BiH pojavili se ispred Remetinca, a MUP kaže da nemaju evidenciju kada su prešli granicu!

Donedavno nedostupni hrvatskom pravosuđu Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su pred istragom za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi “Vjetroelektrane” pobjegli u BiH došetali su ispred Remetinca u Hrvatskoj i nalaze se u zatvoru, a u MUP-u kažu da provjeravaju kako su prešli granicu, jer ih nema u evidenciji.

“Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu”, odgovorio je MUP.

Za Bašićem i Stipićem Hrvatska je raspisala tjeralicu nakon što su policija i USKOK u svibnju prošle godine proveli veliku akciju u kojoj je uhićena Josipa Rimac i više osoba zbog sumnje u niz kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala, trgovine utjecajem te davanja i primanja mita.

Sud Bosne i Hercegovine donio je prošle jeseni nepravomoćnu odluku kojom je odobrio njihovo izručenje Hrvatskoj, a ta je odluka u međuvremenu postala pravomoćna.

Međutim, Bašić i Stipić nisu čekali izvršenje odluke i transfer u Hrvatsku već su se ovih dana sami javili u Remetinec. Državnim organima za sada nije jasno kako su, obzirom na raspisanu tjeralicu, uspjeli ući u Hrvatsku i doputovati u Zagreb, a da ih nitko nije zaustavio. A ovim činom ilegalnim prelaskom granice samo su uradili štetu kako Hrvatskoj graničnoj policiji tako i Bosanskohercegovačkoj.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave gospođa Josipa Rimac, za navodna kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Bašića i Stipića se tereti za navodno nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI