Sabor: Prenošenje znanja i iskustava najbolja je promocija države

Sabor: Prenošenje znanja i iskustava najbolja je promocija države

Saborski zastupnici pozdravili su u ponedjeljak donošenje posebnog zakona koji će regulirati provedbu projekata međunarodne institucionalne suradnje EU i projekata tehničke pomoći, ističući kako je prenošenje znanja i iskustava najbolji način promocije Hrvatske.

Od pristupanja Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, Hrvatska ima mogućnost prenošenja svojih znanja i iskustava iz područja preuzimanja i provedbe pravne stečevine EU trećim zemljama putem instrumenata međunarodne institucionalne suradnje odnosno Twinninga i TAIEX-a i projekata tehničke pomoći.

Iako je i prije donošenja tog zakona Hrvatska aktivno sudjelovala u projektima suradnje, pogotovo na jugoistoku Europe, područje se trebalo institucionalno urediti, istaknuo je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier.

Kroz spomenutu se suradnju, napominje, na vrlo konkretan način pridonosi jačanju položaja Hrvatske u EU, ali i utjecaju u susjedstu.

Prenošenje znanja i iskustava jedan je od najboljih načina promocije Hrvatske i stvaranja dugoročnih odnosa, to je “ekstremno” kvalitetan izvozni proizvod, znanje kombinirano sa praktičnim iskustvom, ističe i Vesna Pusić (Glas).

Suglasna je kako je donošenje zakona nužno, jer će se na taj način omogućiti da hrvatski stručnjaci bez improvizacije “funkcioniraju” u toj vrsti operacija.

Iako smo i prije radili na toj vrsti suradnje morali smo se domišljati kako ljude koji nisu ni vojska, ni policija, uputiti na nešto duže sudjelovanje u nešto dužim projektima u druge zemlje, podsjetila je Pusić.

Smatra da bi trebalo imati svojevrsni popis ljudi koji su dobro obavili posao prenošenja znanja, okupiti ih na jednom mjestu, povremeno ih kontaktirati.

Tako i sebi radimo uslugu, jer ih možemo koristiti u pojedinim situacijama, naglasila je Pusić.

Sabor nije imao primjedbi na prijedlog svog Odbora za obitelj, mlade i sport da u Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta ‘uđe’ Ivana Jeđud Borić umjesto Diane Topčić-Rosenberg koja je podnijela ostavku. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI