Premijeru Plenkoviću i Hrvatskoj stigle su pohvale šefice Europske komisije Ursule von der Leyen: Andrej, skidam ti kapu, svaka čast!

Premijeru Plenkoviću i Hrvatskoj stigle su pohvale šefice Europske komisije Ursule von der Leyen: Andrej, skidam ti kapu, svaka čast!

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavio je program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Osvrnuo se na težak put Hrvatske od stjecanja samostalnosti pa do danas, a šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je prošli tjedan boravila u Zagrebu, nahvalila je i Hrvatsku i premijera Plenkovića, kojemu je rekla da mu skida kapu.

Nakon što je predstavio prioritete predsjedanja, među kojima je kao prvu zadaću istaknuo dogovor oko višegodišnjeg financijskoga okvira, premijeru Plenkoviću i Hrvatskoj stigle su pohvale šefice Europske komisije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se u svom obraćanju europarlamentarcima osvrnula na posjet Europske komisije Zagrebu prošlog tjedna, kazavši kako su povjerenici “bili svjedoci veoma poznatog i nevjerojatnog hrvatskog gostoprimstva” kao i “bogate hrvatske kulture, tradicionalnog folklora i raznolikosti”.

“Vaša je država u tri desetljeća od groznog krvoprolića došla do toga da vodi Europsku uniju”, rekla je von der Leyen.

“Nitko nije mogao zamisliti koliko ćete se brzo i snažno razviti od sticanja neovisnosti”, naglasila je šefica Europske komisije.

“To se dogodilo zbog volje vašeg naroda, zbog njegove žrtve i predanosti našim vrijednosti, kao i zbog odlučnosti da se pridruže našoj Uniji napretka, mira i blagostanja”, istaknula je predsjednica, dodavši kako će EU-u biti potrebna ta “odlučnost, jedinstvo i energija” po kojoj su Hrvati poznati.

”Znam, Andrej, da je ovo mjesto koje ti je osobito priraslo srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu, potom zastupnik, pa se vratili u Parlament govoriti kao predsjednik Vlade države koja predsjeda EU-om. Skidam ti kapu, svaka čast! Trebat će nam ta odlučnost, jedinstvo i energija po čemu su Hrvati poznati”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: EK/ EPA/PATRICK SEEGER

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI