Grmoja optužio premijera Plenkovića za prešućivanje kriminala u MVP-u

Grmoja optužio premijera Plenkovića za prešućivanje kriminala u MVP-u

Mostov zastupnik Nikola Grmoja tijekom aktualnog prijepodneva u srijedu optužio je premijera Andreja Plenkovića za prešućivanje kriminala u Ministarstvu vanjskih poslova i pozvao ga da razriješi ministricu Mariju Pejčinović Burić.

“Imamo konkretne dokaze koji ukazuju da osobno kao premijer prešućujete kriminal”, kazao je Grmoja navodeći navodne protupravne isplate novca u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri.

“Državna revizija je prošle godine utvrdila da je Joško Paro godinama zlorabio položaj veleposlanika u Washingtonu i oštetio državni proračun RH za 1,9 milijuna kuna. Dokumenti dokazuju i da je glavna tajnica ministarstva Loreta Bertoša-Kušen godinama primala plaću na temelju lažnog rasporeda u veleposlanstvu u Canberri, gdje joj je muž bio veleposlanik”, rekao je Grmoja upitavši premijera zašto nije razriješio ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić budući da nije ništa napravila po tim pitanjima.

“Zucker kommt zuletzt”, ustvrdio je Plenković začuđen što je od svih pitanja Grmoja izabrao baš to. “Ako ima neka prijava neka se provjeri”, odgovorio je i odbacio da bi trebao smijeniti ministricu.

Plenković se referirao i na uvodno negodovanje Mire Bulja zbog tematske sjednice po pitanju ratnih zločina poručivši mu da izvrče činjenice, manipulira i govori neistine.

“Odluka je Hrvatskog sabora koje će teme staviti na dnevni red. Moje je mišljenje da je tema raspravljanja u Saboru o političkom stavu bilo koga od naroda izabranih zastupnika nemoguća. Dosta više vaših manipulacija…toga nije bilo ni u najgorim fazama komunizma”, rekao je premijer.

Bulj je potom pozvao na povredu poslovnika jer se premijer u odgovoru na pitanje Grmoji obratio njemu, nakon čega ga je predsjedavajući isključio iz rasprave zbog prekoračenja vremena.

“Neću dozvoliti kaos”, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a na daljnje negodovanje Bulja i dobacivanje iz klupe kazao mu da je “primitivan” i da ne želi više s njim razgovarati.

Tijekom aktualnog sata Boris Miletić (IDS) izrazio je nezadovoljstvo jer premijer nije odgovorio na njegova pitanja hoće li radnici Uljanika dobiti plaću za rujan i koja je budućnost hrvatske brodogradnje. Plenković je ponovio kako postoje tri scenarija za Uljanik, neki oblik insolvencijskog postupka, modificiranje i poboljšanje plana restrukturiranja ili neki novi strateški partner.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zabrinuo se pak gdje je nestao SDP budući da u jednom trenutku, u vrijeme ručka, u sabornici nije bilo nijednog njihovog zastupnika. “Je li SDP nestao ili im je važan ručak, a ne zdravstvo, gospodarstvo, obrazovanje…”, upitao je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI