Premijera filma “Kumek” Darija Juričana posvećena dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

Premijera filma “Kumek” Darija Juričana posvećena dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

Dugometražni dokumentarni film “Kumek” Darija Juričana, posvećenog dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, premijerno će se prikazati 22. studenog u zagrebačkom Kinu SC, uz razgovor s redateljem.

“Kumek”, treći uradak iz Juričanovog ciklusa Gazda, nakon radova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, sniman je tijekom četiri godine u Zagrebu i Grudama

Juričan kaže da je bio veliki izazov raditi ga jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, “prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene.”

“Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca”, izjavio je redatelj i producent, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Po njegovim riječima, gradonačelnik im je triput odbio dati intervju, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik.

Scenaristi su Saša Paparella, koji je i koautor drugih filmova u serijalu Gazda te Zvonimir Tivon.

Uz film će biti predstavljena i knjiga “Kumek”, koja je komplementarna filmu, čiji su autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt.

Pretpremijera će se održati u 17 sati, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19, a dodatna projekcija za javnost u 21 sat.

Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a nakon projekcija publika će moći razgovarati s redateljem, najavljeno je.

Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić. Kreativni producent je Tibor Keser.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i donacije građana prikupljene putem crowdfunding kampanje.

Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Nakon premijere, film kreće u svoj redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske. (Hina)

Foto: Screenshot/ Izvor/ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI