U ČAST HEROJU: Na HVU premijera Dokumentarnog filma “Gavran 101”

U ČAST HEROJU: Na HVU premijera Dokumentarnog filma “Gavran 101”

Svečana premijera dokumentarnog filma “Gavran 101” redateljice Biljane Čakić održat će se u petak, 14. veljače 2020. u velikoj dvorani Časničkog Doma Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman s početkom u 19 sati.

Dokumentarni film “Gavran 101” nastao je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, a sniman je od 5. studenog 2016. pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića, prema ideji i scenariju Zorana Žukine.

GAVRAN 101

U snimanju filma GAVRAN 101 sudjelovalo je više od dvadesetak najbližih Gavranovih suboraca i prijatelja. Film je sniman na autetničnim lokacijama na kojima je Gavran sudjelovao u oslabađanju Hrvatske, od Istočnog, pa do Južnog bojišta.- "Ideja i cilj ovoga filma nije priča o ratu i vojnim akcijama. Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu želimo prikazati istinu o hrvatskim braniteljima, od kojih je većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučila braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.Želja nam je i prikazati kako mladi ljudi na sebe preuzimaju odluke o životu i smrti, veliku moralnost i ljudsku hrabrost. Samom Gavranu pristupili smo kroz priče svjedoka od djetinstva, pa sve do rata i pogibije kao osobi koja nije imala ni potrebu, ni obavezu ići u rat, koji je zahvaljujućim vlastitim ljudskim kvalitetama bez ikakvog vojnog znanja, postao legenda, heroj i zapovjednik. Cilj nam je da mladima prikažemo kako se heroji nisu razlikovali od njih u svojim godinama, kako su živjeli normalan život koji je prekinut agresijom na Hrvatsku. Želja je da svi mladi razmisle, da se usporede sa Gavranom i drugim braniteljima, da shvate, da hrvatski branitelji nisu likovi iz američkih filmova, već samo obični ljudi, a od drugih ih jedino razlikuje moralnost i etičnost.Zbog toga smo Damira Tomljanovića Gavrana prikazali kao osobu, kao čovjeka s manama i vrlinima. Kao osobu koja nije imala priliku ni vidjeti svoje djete i koja je u svojih kratkih 25 godina života uspjela ostviti trag u povijesti, a jednako tako i ostaviti potomstvo, znači u potupunosti se ralizirati kao čovjek, moralna vertikala i kao primjer svim mladima.Film "GAVRAN 101" je nastao uz potporu Ministarstva branitelja i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi, a sniman je od 5. studenog 2016. godine pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića. Snimljen je prema ideji i scenariju Zorana Žukine.

Objavljuje Gavran 101 u Subota, 8. veljače 2020.

Premijera dokumentarnog filma kojem cilj nije priča o ratu i vojnim akcijama, već kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu gdje hrvatski branitelji žele prikazati istinu o braniteljima, od kojih je većina bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučila braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.

Foto i video: Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI