Premijer Andrej Plenković na SEI-ju osudio rusku akciju u Kerčkom tjesnacu

Premijer Andrej Plenković na SEI-ju osudio rusku akciju u Kerčkom tjesnacu

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je na otvaranju summita SEI-ja nedavnu rusku akciju u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljena tri ukrajinska broda s mornarima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog prava.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini…To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu”, rekao je Plenković na summitu Srednjoeuropske inicijative.

“Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”, istaknuo je.

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja.

Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije.

“Mi nismo zemlja koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umjesto toga zaposlili smo 6500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sustav”, rekao je Plenković.

Dodao je da je ključna suradnja s članicama EU-a i Frontexa. “Vjerujem da upravo takav pristup može donijeti rezultata”, dodao je.

Istaknuo je i značaj SEI-ja za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU-u i NATO-u.

“Kao najmlađa članica ponudit ćemo nesebično sva naša iskustva i znanja te političku potporu”, rekao je.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, u Zagrebu se u utorak održava summit organizacije. O temama sigurnosti i gospodarstva razgovara nekoliko premijera i drugih dužnosnika.

U ponedjeljak ih je u Zagreb stiglo petero, ali su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli prije završetka sastanka na vrhu.

Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov.

SEI je osnovan prije tridesetak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji. Od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 članica je EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI