Premijer Andrej Plenković: Vladina sjednica na Hvaru referentna je za razvoj otoka

Premijer Andrej Plenković: Vladina sjednica na Hvaru referentna je za razvoj otoka

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak kako je sjednica Vlade koja se održava na Hvaru referentna za razvoj otoka, te da je na njoj kroz konačni prijedlog zakona o otocima “pružena ruka otočanima”, kao i kroz tri prijedloga zakona iz turističkog sektora, budući da četvrtina prihoda u turizmu dolazi od otoka.

U izjavi nakon sjednice Plenković je rekao kako je ona imala dvije ključne teme – razvoj hrvatskih otoka i rezime najuspješnije turističke godine u povijesti Hrvatske.

Sa sjednice su u Sabor, uz konačni prijedlog zakona o otocima, upućeni prijedlog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kao i prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, a potom su potpisani brojni ugovori i uručene odluke o financiranju projekata na otocima.

“Ukupna vrijednost tih projekata je čak oko 5,6 milijardi kuna, dio tih projekata odvijat će se u elektroenergetskom sektoru u sljedećih deset godina”, istaknuo je premijer.

Smatra da je stoga sjednica na Hvaru “sigurno referentna za razvoj hrvatskih otoka” te da će pridonijeti razvoju, demografskoj revitalizaciji i boljoj povezanosti otoka. “Bit će investicija i omogućit će se kvalitetniji život i ponuda na otocima”, dodao je.

Istaknuo je da 25 posto turističkih prihoda dolazi s otoka pa treba pružiti ruku otočanima u daljnjem razvoju. “I to je bio smisao sjednice”, poručio je Plenković.

Naglasio brojke ovogodišnje turističke sezone – 12 milijardi eura prihoda, milijardu eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja. One govore o tome, ustvrdio je, koliki je turizam zamašnjak razvoja hrvatskoga gospodarstva. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI