Premijer Andrej Plenković: Ove godine 75 posto manje požara

Premijer Andrej Plenković: Ove godine 75 posto manje požara

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak kako su se ove godine pokazali uspješnima svi segmenti sustava domovinske sigurnosti u sprečavanju i gašenju požara, koji su uoči požarne sezone znatno unaprijeđeni, jer je ove godine broj požara smanjen za 75 posto, a opožareno je 98 posto hektara manje nego lani.

“Centar u Divuljama je na visokoj razini, učinkovit je, a podaci su izrazito ohrabrujući. Ove godine je čak 98 posto manje hektara opožareno u odnosu na 2017. Lani su bila ukupno 3682 požara, a do danas ih je bilo 1049, to je oko 75 posto manje”, rekao je Plenković na početku Vladine sjednice osvrćući se na nedavni posjet Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama.

“To je ogromno smanjenje i tu zahvaljujem svima, prije svega vatrogascima, policajcima, vojnicima, pripadnicima civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskom Crvenom križu, svima koji su ove godine bili angažirani u gašenju požara”, kazao je.

Moramo biti zadovoljni s novim programom koji je usvojila Vlada i financijskim sredstvima koja su uložena, s unaprijeđenjem tehničkih sposobnosti – tu govorim o bespilotnim letjelicama, boljoj umreženosti s drugim dionicima, poput Hrvatskih šuma, Odašiljača i veza, Hrvatskih željeznica i Državnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je Plenković.

Svi segmenti sustava domovinske sigurnosti u sprečavanju i gašenju požara ove su se godine pokazali izrazito funkcionalnim i to se već sada vidi na rezultatima, ocijenio je premijer.

“Posebna zahvala i pilotima naših kanadera, airtractora i onih koji su priskakali u pomoć u trenucima kada je došlo nešto većih požara, premda su svi oni bili vrlo brzo ugašeni i lokalizirani. Nadamo se da će tako ostati do kraja ljetnih mjeseci i vrućina”, rekao je Plenković. (Hina)

Foto/Sanjin Strukic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI