Premijer i šef HDZ-a Plenković pohvalio dijalog Vlade sa županima i ostalim lokalnim čelnicima

Premijer i šef HDZ-a Plenković pohvalio dijalog Vlade sa županima i ostalim lokalnim čelnicima

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da je sastanak u Varaždinu sa županima, te predstavnicima gradova i općina i saborskog Odbora za lokalnu samoupravu još jednom potvrdio kvalitetan dijalog Vlade RH sa čelnicima lokalne samouprave, što se pokazalo u otvorenosti rasprave i prihvaćanju Vladinih ideja o unaprjeđenju odnosa.

Premijer Andrej Plenković je u uvodnom dijelu Vladine sjednice kao jednu od kapitalnih tema istaknuo cestarski sektor, osobito financiranje županijskih uprava za ceste na kvalitetan i pravičan način.

Veliki su iznosi sredstva potrebnih za održavanje mreže županijskih i lokalnih cesta. Uz kvalitetan dijalog koji vodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ostavljamo uvijek prostor za dodatni napredak, a župani su dobro prihvatili i ono što se do sada napravilo, rekao je premijer.

Druga izrazito važna tema vezana je za regionalni razvoj i bolju apsorpciju europskih fondova, kaže Plenković, a radi se o više od 700 milijuna kuna za pomoć u regionalnom razvoju ove godine.

Inovacija s potpisivanjem razvojnih sporazuma s više županija, koji će okrupniti projekte relevantne za različite dijelove Hrvatske, daje nam razloga zadovoljstvo da na taj način možemo ostvariti zajedničke interese države, županija i pojedinih dijelova Hrvatske, istaknuo je premijer Plenković.

“Iskustvo koje ćemo imati potpisivanjem razvojnih sporazuma na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, koja će se održati u Vinkovcima 20. srpnja, vjerujem da ćemo iskoristiti i za sjever Hrvatske, Dalmaciju, primorski i istarski dio zemlje, te županije oko Zagreba na najkvalitetniji mogući način”, kazao je premijer.

Najavio je da će se uskoro na Vladi RH razmatrati zakoni o potpomognutim područjima i stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, kao i zakoni o brdsko-planinskim područjima, otocima i Vukovaru. To govori koliko Vlada vodi računa o dijelovima Hrvatske koji su do sada bili deprivirani u politici ravnomjernog regionalnog razvoja.

Ta politika uz napore za što boljim pregovaranjem o idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a, koji Hrvatskoj mora osigurati dodatni generator razvoja kroz kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku, uz izrazito važne teme poput sigurnosti i migracija, predstavlja dobar okvir za naše pregovore s različitim europskim institucijama, ocijenio je premijer.

Daljnja funkcionalna decentralizacija i inicijativa za spajanje rada državne uprave na razini županija sa županijama, koju je predstavio ministar uprave Lovro Kuščević, dobro je pozdravljena jer se očekuje da će na taj način više zadaća biti ostavljeno županijskoj razini vlasti, što je dobro jer je na taj način vlast bliža građanima, naglasio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI