ČOVIĆU SE LOŠE PIŠE – Novi predstavnik SAD-a u BiH Matthew Palmer: “Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe”

ČOVIĆU SE LOŠE PIŠE – Novi predstavnik SAD-a u BiH Matthew Palmer: “Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe”

Novi posebni predstavnik američkog državnog tajnika u BiH za zapadni Balkan Matthew Palmer kazao je u intervjuu za ljubljanski list Delo kako podržava građansko uređenje zemalja ove regije.

“Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti”, kazao je Palmer za ljubljanski list Delo, a prenosi bosanskohercegovački portal Vijesti.ba.

Palmerov stav predstavlja ozbiljan udarac politikama u BiH koje smatraju kako je konstitutivnost jedino rješenje. To je prije svega udarac predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću koji, nasuprot mišljenjima cijelog civilizovanog i demokratskog svijeta, još uvijek brani princip jednakopravnosti naroda, a ne građana.

Čović je braneći svoj stav spreman toliko daleko ići da sve one koji zastupaju stav oko građanskog uređenja države smatra zagovornicima islamske države.

On je u veljači, 2018. godine održao predavanje u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, na kojem je okupljenim akademicima, studentima i ostaloj publici govorio o političkom stanju u Bosni i Hercegovini

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini reći građanska država, to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to neko pretvorio u kalifat ili neku drugačiju konotaciju dao tom izričaju… I na taj način mi razgovaramo i u Briselu”, kazao je Čović tada u Zagrebu.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je Čović na izborima poražen od Željka Komšića, i službena Hrvatska vlast pojačala je svoju diplomatsku ofanzivu kako bi uvjerila europske čelnike da građanska BiH nije moguća. Međutim, ta politika doživjela je debakl na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU u 12.mjesecu prošle godine u Briselu.

To je direktno priznala i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić Pejčinović, koja se novinarima nakon sastanka požalila kako EU ide u drugom smjeru od onog koji zagovara Hrvatska.

“Naravno da nakon više od 20 godina Europa ide drugim smjerom. Ide se prema građanskom principu. To je onaj dio problema gdje su države na različitim pozicijama. Dakle, ide li se gledati na BiH kroz važeći Ustav i odredbe koje je donio Daytonski mirovni sporazum, dakle konstituivnost naroda i zastupljenost svih ostalih građana na način kako je to propisano ili da se ide na put koji definira europska pravna stečevina, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, prema modelu, kada su izbori u pitanju, jedan čovjek – jedan glas. Dakle, tu je stvar pristupa kako gledati na BiH”, izjavila je prošle godine Burić – Pejčinović.

EU i SAD, što je danas potvrdio i gospodin Palmer, shvaćaju da je modernu državu moguće urediti jedino na građanskim principima, dok s druge strane Dragan Čović i nekoliko njegovih istomišljenika smatraju da je moguće graditi državu na propalom sovjetskom modelu konstitutivnosti.

Nakon Palmerove izjave da je vizija SAD-a da sve balkanske države budu građanske, postavlja se pitanje da li to onda Dragan Čović smatra da se Palmer i SAD zalažu za islamsku državu.

Izvor/ Vijest.ba/ Foto/ ba.n1.info.com

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI