Predstavnici “Inicijative Samoborček” prosvjedovali ispred zagrebačke Gradske skupštine

Predstavnici “Inicijative Samoborček” prosvjedovali ispred zagrebačke Gradske skupštine

Predstavnici građana gradske četvrti Trešnjevka sjever okupljeni u “Inicijativu Samoborček” u četvrtak su prosvjedovali ispred zagrebačke Gradske skupštine te gradskim zastupnicima podijelili fascikle s uvidom u promjene koje se događaju na jednoj od, kako su istaknuli, posljednjih preostalih zelenih površina na preizgrađenom području njihove gradske četvrti. Predstavnicima GI “Incijative Samoborček” podršku su dali i gradski zastupnici Tomislav Tomašević, Renato Petek i Matej Mišić.

Naglasili su kako ne žele te promjene jer smatraju da zeleni pojas stare Samoborčekove trase između Trakošćanske ulice i Selske ceste koji desetljećima koriste kao šetalište i igralište ne smije prestati postojati.

Kažu da su odlučili reagirati kada su saznali da je izdana lokacijska dozvola za sedmerokatnicu s dvije podzemne etaže te da se zapravo u tom trenutku, o trošku proračuna, odnosno novcem građana, grade pristupne ceste za privatnu investiciju te da je u planu nastavak asfaltiranja sve dok se nova prometnica ne spoji sa Selskom cestom.

“Naš cilj dolaska u Gradsku skupštinu je da upoznamo sve zastupnike o problemu Munjarskog puta. Prvenstveno bismo htjeli da oni reagiraju po proceduri. Održan je Zbor građana 21. veljače u Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka sjever gdje su građani odlučili da se ta zelena površina pod nazivom Munjarski put, ujedno bivša trasa Samoborčeka uredi i ostane zelena površina na korist i dobrobit cijelog kvarta i građana”, kazala je vijećnica Mjesnog odbora Silvije Strahimir Kranjčević i članica “Inicijative Samoborček” Nevenka Blažević.

Istaknula je kako od tada još nisu dobili nikakvu odluku iz Gradske skupštine na kojoj je sad, kaže, da potvrdi taj zaključak Vijeća i donese odluku da neće biti izmjena GUP-a i da će taj dio Munjarskog puta ostati uređena zelena površina na dobrobit građana koji su se izjasnili da to žele.

U otvorenom pismu koje su uputili gradskim zastupnicima tvrde da je Grad zemljište na kojem će niknuti zgrada zamijenio s privatnim investitorom na štetu gradske, odnosno građanske imovine, da je investitor nekoliko mjeseci kasnije preprodajom ostvario dobit veću od sedam milijuna kuna. Naveli su, među ostalim, da se infrastruktura radi o trošku građana, protivno volji stanovnika, da je građevinska dozvola izdana netom prije izbora i nadopunjena nakon izbora te kako su građevinska i lokacijska dozvola izdane u neuobičajeno kratkom roku.

“Zanimljivo je i to da je u vremenskom rasponu potrebnom za organiziranje i provođenje Zbora građana dio infrastrukture za privatnu investiciju nazvan Munjarski put već asfaltiran i dovršen, a vrlo je zanimljivo i to što se dio infrastrukture nazvan Munjarski odvojak počeo graditi tek nakon što je naprasno ukinuta koncesija teniskom klubu preko čijih terena je zamišljeno da Munjarski odvojak prolazi”, stoji između ostalog u otvorenom pismu.

Inicijativa je u travnju zbog protuzakonitog i netransparentnog trošenja proračunskog novca podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Gradskoj upravi predvođenih zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno nadležnoj inspekciji, uz zahtjev za hitnu obustavu radova. Unatoč tome, ističu kako je srušena ograda teniskog kluba. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI