MORH – 27. obljetnica HRZ-a, predstavljen remontirani helikopter Mi-171 SH

MORH – 27. obljetnica HRZ-a, predstavljen remontirani helikopter Mi-171 SH

U vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku u srijedu je održano središnje obilježavanje 27. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ-a), a u sklopu svečanosti službeno je predstavljen remontirani helikopter Mi-171 Sh, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević rekao je da su hrvatski zrakoplovci u Domovinskom ratu dali nemjerljiv doprinos pobjedama Hrvatske vojske, a podsjetio je i na teške početke Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar Krstičević rekao je da se Hrvatska vojska u posljednje dvije godine sustavno obnavlja i jača, što uključuje i nabavu nove opreme, a posebno je istaknuo preuzimanje prvog remontiranog helikoptera, navode iz MORH-a.

„Danas je značajan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, osim svečanosti proslave, danas preuzimamo novi remontirani helikopter Mi-171 Sh”, kazao je Krstičević.

Podsjetio je i na veliki doprinos HRZ-a u stvaranju hrvatske države, dodavši da su pokrenuti projekti sustavnog opremanja ove zahtjevne grane pobjedničke Hrvatske vojske. “Država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna ni u svoju budućnost“, rekao je ministar Krstičević.

Podsjetivši da su u sastav HRZ-a već ušli helikopteri Kiowa Warrior, a dolaze i moćni američki helikopteri „Crni Jastreb“, ministar Krstičević je rekao: “Kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravni put“.

Dobro opremljena i obučena vojska jamac sigurnosti, sve grane HV-a se moderniziraju i opremaju

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov podsjetio je da se HRZ tijekom Domovinskog rata stvarala gotovo ni iz čega, rekavši da su ‘herojskim djelovanjima iz sportskih i poljoprivrednih aviona, kao i odvažnim preletima zrakoplova na slobodni hrvatski teritorij, naši piloti dizali moral naših branitelja i održavali vjeru u pobjedu’.

General Šundov ocijenio je da je dobro opremljena i obučena vojska jamac sigurnosti i slobode te stoga država ulaže velike napore u moderniziranje i opremanje svih grana HV-a. Napomenuo je kako vjeruje da će se i u idućim godinama nastaviti modernizirati hrvatsko zrakoplovstvo.

“Uz proces modernizacije planiran u ostalim granama Oružanih snaga slobodno možemo reći da stvaramo vojsku za 21. stoljeće“, rekao je general Šundov.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mikić rekao je da je HRZ, prošavši kroz nekoliko faza transformacije i preustroja, izraslo u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije.

„Danas sustavno provodimo nadzor i zaštitu zračnog prostora, pružamo potporu provedbi zadaća Obalne straže i obuci ostalih grana Oružanih snaga, sudjelujemo u operacijama potpore miru, provodimo zadaće hitnog zračnog medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, gašenja požara iz zraka i dajemo potporu civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj“, rekao je general Mikić.

Zapovjednik HRZ-a podsjetio je da već 27 godina školujemo vlastiti pilotski kadar, a u pripremi su i novi programi koji će osigurati dovoljan broj mladih pilota za nove višenamjenske borbene avione.

I izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zadarski župan Božidar Longin istaknuo je nemjerljiv doprinos HRZ-a u Domovinskom ratu te njegovu današnju ulogu. „Danas, u mirnodopskim uvjetima čuvari hrvatskog neba obavljaju mnoge zadaće i važna su karika u sustavu domovinske sigurnosti“, rekao je.

Po završetku svečanosti održana je prezentacija o remontu helikoptera Mi-171 Sh, a uzvanici su potom obišli taktičko-tehnički zbor HRZ-a.

Održan je i atraktivan prigodan letački program u kojem je sudjelovao i remontirani helikopter. Nakon leta pilot bojnik Dubravko Radić izjavio je kako je u postrojbu vraćeno „moćno sredstvo“ te da će se koristiti za zadaće unutar Oružanih snaga RH, ali i za potporu civilnim institucijama, priopćeno je iz MORH-a. (Hina)


Foto i video/MORH/T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI