Predstavljen projekt modernizacije rada prometne policije

Predstavljen projekt modernizacije rada prometne policije

Projekt „Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije“ predstavljen je u ponedjeljak u sjedištu zadarske Policijske uprave, gdje je na otvaranju Centralnog ispisnog mjesta prekršajnog postupka ministar Davor Božinović istaknuo da će time i transparentnost biti podignuta na najvišu razinu.

U sklopu projekta dovršena je još jedna komponenta, riječ je o Centralnom ispisnom mjestu prekršajnog postupka, investiciji vrijednoj oko četiri milijuna kuna, na kojemu će se ispisivati, kuvertirati i otpremati pošiljke vezane uz procesuiranje utvrđenih prekršaja svih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova.

“Ovo je za policijski rad revolucionaran pristup i promjena u smislu modernizacije i digitalizacije te unaprjeđenja poslovnih procesa. Samim time što je sve digitalizirano, transparentnost je podignuta na najvišu razinu. Kada policijski službenik to upiše i pritisne ‘enter’ na prijenosnom računalu, cijeli predmet je ušao u digitalnu proceduru i po njemu se više ništa ne može raditi u smislu usporavanja ili nečega sličnog”, izjavio je na prezentaciji projekta ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Dodao je da policijski službenici godišnje ispišu više od 700.000 prekršajnih prijava u prometu, odnosno ukupno gotovo milijun prekršaja. Implementacijom ovog projekta smanjuje se i vrijeme obrade prekršaja, ali i broj službenika koji moraju “gubiti vrijeme” na silnoj papirologiji.

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je 2017. godine s provođenjem projekta „Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije“, koji je trenutačno u završnoj fazi, a čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 75,000.000 kuna. Projektom je nabavljeno 590 prijenosnih računala, 590 prijenosnih printera, 130 osobnih računala, 50 tableta, uređaj za kuvertiranje te diskovni prostor za pohranu fotografija s očevida i prekoračenja brzine u iznosu od 15,127.720 kuna. U sklopu projekta nabavljeno je i 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine, 150 kućišta za fiksne uređaje, 50 stacionarnih uređaja i 100 ručnih uređaja, a ukupna vrijednost nabave bila je oko 50.000.000 kuna.

Tijekom 2018. godine policijskim upravama i Mobilnoj jedinici prometne policije isporučeno je 26 osobnih automobila „presretača“, čija je vrijednost s instaliranim uređajima za mjerenje brzine oko 14,000.000. kuna, a u planu je nabava najmanje 12 fiksnih uređaja za mjerenje brzine, 33 kućišta i 14 automobila „presretača“, za što treba osigurati oko 16,000.000 kuna.

Projekt se financira isključivo sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, a njegova osnovna svrha je modernizacija, digitalizacija i centralizacija cjelokupnog procesa prekršajnog procesuiranja – od skraćivanja i podizanja razine učinkovitosti evidencije i obrade prekršaja koju provodi policija, preko promptnijeg izdavanja obavijesti i prekršajnih naloga i izvjesnijeg kažnjavanja, pa do jednostavnijeg, dostupnijeg i bržeg plaćanja samih prekršaja.

Ovim sustavom, istaknuto je na prezentaciji, stvoreni su preduvjeti za bržu i efikasniju obradu i procesuiranje prekršaja, što posljedično znači brže i izvjesnije kažnjavanje prekršitelja, a što će za rezultat imati povećanje sigurnosti svih sudionika i njihovo pažljivije sudjelovanje u prometu, odnosno dovesti do bolje prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Na otvaranju Centralnog ispisnog mjesta prekršajnog postupka Zadar, koji se nalazi u sklopu kompleksa Policijske uprave zadarske, bio je, među ostalima, i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. (Hina)

Foto: MUP RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI