ZAGREB – Održano predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“

ZAGREB – Održano predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“

Jučer je u prostorijama Udruge Zbora hrvatskih ratnih veterana održano predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“.

Uvodnik i moderator tribine bio je predsjednik udruge Zbor udruga Hrvatskih ratnih veterana mr.sc.Zvonko Sesar.

Knjigu su objavili AVID MEDIA i Hrvatsko katoličko sveučilište. Knjiga je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda.

Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Autorica kaže da već dvadesetak godina piše, govori, upozorava, kako djeluje Haaški sud, kakvim bi to presudama i kakvim političkim posljedicama to moglo završiti.

I nakon toliko vremena u samoj završnici imala sam dojam da je to govor u vjetar, u prazno…. Ali ne samo dojam, već i spoznaju da svako bavljenje haaškim sudom od strane hrvatske države kao sustava završava dvodnevnim čuđenjem u slučajevima kada taj sud donese presude koje nam se ne sviđaju, a potom brzim zaboravom- istaknula je jučer Starešina.

Ima li više smisla govoriti ono što sustav ne želi čuti? A čuđenje ne mogu dijeliti.

Autorica knjige kaže da je posljednjih godinu dana bila potpuno zaokupljena radom na dokumentarnom filmu Stepincu.

-Vjerovala sam da sam napokon našla temu u kojoj ću imati sustav na svojoj strani, nešto što će biti lako ostvarivo, a imala sam i izvjesna obećanja potpore. Nisam željela vjerovati da bih u realizaciji tog projekta mogla imati problema i to u ovom trenutku kada je za hrvatsku državu presudno demaskirati komunističke laži o blaženom kardinalu, koje su danas preuzele srpske vlasti, kada je toliko važno pokazati kako može djelovati i što može učiniti čovjek djelujući sukladno sa svojom savješću, kada je toliko važno pokazati da nasljeđe kardinala Stepinca univerzalno i globalno, a ne trenutačno i lokalno, kaže Starešina.

Zašto je to knjiga kakvu nisam željela napisati?
Nije mi bila namjera baviti se obavještajnim službama, a osobito ne „ornitologijom“, odnosno kontraobavještajnom služnom bivše JNA, kolokvijalno KOS-om.

Razlika između optužnica, presuda i činjenica i istinske odgovornosti.

Nisam željela samo zbrajati političke stranputice haaškiih optužnica i presuda , već pronaći i ponuditi odgovore kako i zašto se to dogodilo?

Zašto su optužnice i presude za Vukovar završile kao najveća travestija Haaškog suda, kako je odgovornost prebačena s vrha JNA i KOS-a na paravojske i terenske agente?

Zašto vrh JNA i krnje Jugoslavije nije dosegnut optužnicama i presudama?

Zašto je na kraju Hrvatska implicirana kao jedini agresor na BiH?

Zašto je Oluja jedina operacija koja je optužena pred haaškim sudom?

Zašto je Herceg-Bosna jedini oblik lokalne samouprave koji je osuđen kao UZP uz sudjelovanje druge države, Hrvatske?

I kada bih god u transkriptima suđenja, u literaturi tražila odgovore- ukazivala se ta ptica, ptica KOS. Što sam više tražila , to je više izlazila u prvi plan. I otišla u naslov knjige.
Ali kada je već postalo izgledno da ću stići nemogući rok za dovršetak rukopisa, istinski sam se pitala: A što ću ja s tom knjigom?

I što ću s tom pticom, čije se djelovanje u Hrvatskoj tako sustavno nastoji zataškati , prikriti i ignorirati, a koje je tako jasno vidljivo u transkriptima i drugim dokumentima s haaških suđenja na svim presudnim točkama manipulacije procesima? Iz njih je jasno vidljivo da se radi o operaciji, a ne o pojedinačnim djelovanjima.
A onda odjednom su počele stizati potpore, koje su rezultirale knjigom kakvu danas imate pred sobom.
Ključni prijedlog, Rektor Željko Tanjić mi je predložio da HKS bude suizdavač knjige, na čemu sam mu iznimno zahvalna i što me je ohrabrilo da dovršim projekt do kraja.

Posljednjih 3000. znakova napisano je , poslijepodne nakon izricanja presude hrvatskom vodstvu Herceg-Bosne, i tragičnog ali vrlo racionalnog čina generala Praljka odbijanja takve presude i prezira pravnih temelja na kojima kojeg je ona donesena. A to su temelji kakve ne priznaje i ne primjenjuje civilizirani svijet.

Autorica je u knjizi nastojala pokazati kako je KOS upravljao procesima pred Haaškim sudom.

Zašto su njegove optužnice, kada je o Hrvatima riječ, izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj bivše JNA, Zašto njegova posljednja presuda izgleda kao da ju je donio vojni sud bivše JNA, po boljševičkom pravu kolektivizirane krivnje.

To se ne bi moglo dogoditi da je hrvatski sustav, da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije suverene države da u njih nije cijelo vrijeme ugrađena i ptica KOS, koja sustavno gura Hrvatsku u bivše jugoslavenske okvire ili dopušta drugima da je ondje odvuku.. Pa i preko suđenja za ratne zločine.

Ne ukloni li se ptica iz sustava i ne počne li uistinu hrvatsko državno vodstvo pitanje suđenja za ratne zločine, čija se arena sada seli pred sudove u BiH , tretirati kao prvorazredno političko i sigurnosno pitanje, neugodna će iznenađenja tek uslijediti.

Možemo mi i žmiriti, kao uostalom dosad. No KOS je svejedno s nama, u našim institucijama, nerijetko među onima koji se prikazuju kao veliki Hrvati. I uvijek se iznova pokazuje da nas KOS budno prati, željeli ga mi gledati ili ne, zaključuje autorica knjige Višnja Starešina.

Autor/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI