IZBORI PO NAČELU JEDAN ČLAN-JEDAN GLAS Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a o unutarstranačkim izborima

IZBORI PO NAČELU JEDAN ČLAN-JEDAN GLAS Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a o unutarstranačkim izborima

U središnjici HDZ-a u četvrtak poslijepodne počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj bi trebali biti raspisani unutarstranački izbori, a po prvi će se puta novo vodstvo stranke birati po načelu jedan član – jedan glas.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije početka sjednice novinarima je tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora.

“Ne, pa zašto”, kazao je odgovarajući na novinarski upit očekuje li prljavu kampanju.

Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na posljednjoj sjednici dogovorili su da će unutarstranački izbori biti raspisani 7. veljače, nakon čega će početi procedura izbora predsjednika i zamjenika te četiri potpredsjednika stranke.

Izbori na kojima će biti izabrano novo vodstvo HDZ-a održat će se 15. ožujka, a bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.

Po Statutu HDZ-a, da bi se mogli natjecati na izborima, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika te stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. Ukupan broj članova bit će definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000.

Potpise kandidati moraju skupiti 15 dana prije izbora kako bi se oko 1. ožujka znalo tko su kandidati za najvažnije dužnosti – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Kovač je, najavljujući svoju kandidaturu, ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima.

Da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a novinarima je prije početka sjednice potvrdio i aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić, a kandidaturu za tu funkciju danas je najavio i bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI