U Australiji počeli izbori za hrvatskog predsjednika: tko će od 11 predsjedničkih kandidata idućih pet godina biti na Pantovčaku?

U Australiji počeli izbori za hrvatskog predsjednika: tko će od 11 predsjedničkih kandidata idućih pet godina biti na Pantovčaku?

Otvaranjem tri, od četiri biračka mjesta u Australiji, u subotu navečer po hrvatskom vremenu počeli su izbori za hrvatskog predsjednika.

U 21 sat po našem vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melborunu, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Zbog vremenske razlike, dva sata kasnije otvara se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu, sat iza ponoći, dakle u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.

U inozemstvu, gdje će se hrvatski predsjednik birati u 47 država, posljednja se otvaraju i zatvaraju birališta u Chicagu i Los Angelesu, u ponedjeljak u 2, odnosno 4 sata po našem vremenu.

DIP je objavio popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).

Po četiri su određena u Australiji i Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te Afganistanu.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Tri milijuna 855 tisuća birača u zemlji i inozemstvu u nedjelju bira tko će od 11 predsjedničkih kandidata idućih pet godina biti na Pantovčaku, aktualna predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović ili netko od njezinih 10 protukandidata.

Izbore će pratiti rekordan broj promatrača, više od 24 tisuće, njih 290 taj će posao obavljati na biralištima u inozemstvu.

Na predsjedničkim izborima još jedan mandat želi aktualna predsjednica, potom bivši premijer Zoran Milanović te Miroslav Škoro, kao i zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić, oba nezavisni kandidati. Kao nezavisni bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković te redatelj Dario Juričan. Na naklonost birača računaju i kandidat HSLS-a, ekonomist Dean Kovač, bivši saborski zastupnik i bivši osječki gradonačelnik Anto Đapić , kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar te Nedjeljko Babić , prvi gradonačelnik Klanjca. (Hina)

Foto: Ilustracija/ Izvor/ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI