Unuka prvog hrvatskog predsjednika Nera Tuđman: Moja obitelj je razočarana u HDZ, ne želim biti dio ovakvog HDZ-a koji podržava Istanbulsku konvenciju

Unuka prvog hrvatskog predsjednika Nera Tuđman: Moja obitelj je razočarana u HDZ, ne želim biti dio ovakvog HDZ-a koji podržava Istanbulsku konvenciju

Nera Kristina Tuđman, studentica Pravnoga fakulteta u Zagrebu, unuka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kći Stjepana i Snježane, prošloga tjedna istupila je iz HDZ-a nezadovoljna potezima aktualnoga predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Njezino vraćanje stranačke iskaznice snažno je odjeknulo u javnosti, ne samo zbog činjenica da jedna mlada osoba zvučnoga prezimena napušta stranku, nego i zbog percepcije u javnosti da njezin čin reflektira i odnos njezine obitelji prema Plenkovićevome HDZ-u. Nera Tuđman pristala je na intervju za Hrvatski tjednik.

-Nera, jeste li dugo razmišljali o napuštanju HDZ-a, jeste li s kime konzultirali, komu ste vratili iskaznicu i što su vam u stranci rekli?

To sam spontano odlučila kada sam čula daje premijer i predsjednik naše stranke odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju. O tome se ni s kime nisam konzultirala.

-Kad ste se upisali u HDZ?

Onda kada su Tomislav Karamarko i Milijan Brkić došli mojoj baki (mislim da je to bilu u listopadu 2012.) i donijeli nam članske iskaznice, uz jednu važnu napomenu: „Nismo došli k vama da bi vas vratili u HDZ, već smo došli da HDZ vratimo Tuđmanima“! Naravno da sam onda i ja prihvatila da uđem u HDZ.

Inače, ako niste znali, prethodno je Sanader elegantno eliminirao iz stranke moju baku i mog oca prilikom izrade novih članskih iskaznica. Usput, za vrijeme Sanadera niti slika moga dide nije se smjela vidjeti u središnjici HDZ-a.

-Kako bi ste opširnije opisali vašu razočaranost s HDZ-ovom aktualnom politikom, što vas je najviše ogorčilo?

Razočaranost aktualnom politikom HDZ-a uočila sam kod mnogih članova s kojima se inače družim. Sada čujem da se Mladež HDZ-a izjasnila za IK, u što ja sumnjam, jer su me mnogi podržali nakon što su saznali da sam se iščlanila iz stranke.

-Imate li dojam, ili spoznaje, da je cijela obitelj prvoga hrvatskog predsjednika razočarana sadašnjim HDZ-om?

U ime cijele obitelji moga dide ne bih se usudila govoriti, ali za svoje roditelje i moju sestru svakako mogu reći da su vrlo razočarani sadašnjim HDZ-om.

-Kakva su vaša sjećanja na pokojnog djeda. prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana? Koliko sam čuo, on vas je obožavao. Je li to točno?

S obzirom da sam imala ni nepune četiri godine kad je moj dida umro, nemam baš puno sjećanja, ali su mi moji roditelji puno pričali o njemu. Dida je volio sve svoje unuke, ali moja sestra Ana Marija, koja je rođena 1993., s njim je znala voditi i političke razgovore, pa mu je iz tog razloga bila mezimica.

-Kako doživljavate Istanbulsku konvenciju?

Kao što sam se već izjasnila, naravno da sam za prava žena i da se ne protivim sprječavanju nasilja nad ženama, ali ta rodna ideologija, koja se „neprimjetno“ pokušava uvesti u naše živote, je protuprirodna i protukršćanska te se njome želi uništiti obitelj, a time i cijelo društvo, i kao takvu ja je ne prihvaćam.

-Studentica ste Pravnoga fakulteta, treća godina. Kako se u vašemu školovanju, ali i općenito u životu, odražava činjenica da ste unuka prvoga hrvatskog predsjednika. To je svakako ponos, ali nekad, kada su u pitanju velike osobnosti, zna biti i teret. Kakva su vaša iskustva? Jeste li doživljavali možda i prijekore ili uvrede od strane onih koji ne vole prvog hrvatskog predsjednika?

Točno ste naznačili u svome pitanju, da je to i ponos i teret. Netko me doživljava iskreno i srdačno, a netko s rezervom. S tim daje onih prvih, hvala Bogu, puno više.

-Kakav je vaš stav prema aktualnoj predsjednici države gospodi Kolindi Grabar-Kitarović?

Do sada mi je bila izrazito draga, a sada sam malo razočarana s obzirom daje i ona dala podršku Istanbulskoj konvenciji.

-Mlada ste osoba, ali vidite prijepore oko uporabe simbola, s jedne strane, komunističkog, zvijezde petokrake, s druge strane pozdrava Za dom spremni. Kojemu ste pozdravu vi skloni i biste li zapjevali Thompsonova Bojnu Čavoglave?

Želim napomenuti da ne podržavam ni ustaše ni partizane koji su činili zločine, kao ni općenito i jude koji su činili zlo. Marka Perkovića upoznala sam još kao klinka na jednom njegovom nastupu u Novoj Gradiški. Bila sam već na nekoliko Thompsonovih koncerata. Uopće ne vidim što je sporno u tom lijepom hrvatskom pozdravu Za dom spremni.

Izvor/narod.hr/Hrvatski tjednik

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI