Američki predsjednik Trump zapovijedio svojoj administraciji da pomogne Italiji u borbi protiv Covida-19

Američki predsjednik Trump zapovijedio svojoj administraciji da pomogne Italiji u borbi protiv Covida-19

Američki predsjednik Donald J. Trump u petak je naredio vodećim dužnosnicima administracije SAD-a da pomognu Italiji u borbi protiv novog koronavirusa Covida-19 slanjem medicinske opreme, humanitarne i druge pomoći.

Trump je u poruci nekim od glavnih dužnosnika njegove administracije naredio niz mjera za pomoć Italiji, uključujući stavljanje na raspolaganje pripadnika vojske SAD-a u Italčji za pružanje telemedicinskih usluga, pomoć u postavljanju poljskih bolnica i prijevoz opskrbe.

“Talijanska Republika, jedan od naših najbližih i najstarijih saveznika, pogođena je pandemijom Covida-19 koja je već uzela više od 18.000 života, dovela veliki dio talijanskog zdravstvenog sustava na rub sloma i prijeti talijansko gospodarstvo gurnuti u duboku recesiju”, napisao je Trump u poruci.

Italija bilježi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu od Covida-19, bolesti koju uzorkuje novi koronavirus, a za njom po broju umrlih slijedi SAD.

Trump je naložio svom ministru trgovine da potiče proizvođače iz SAD-a da Italiji prodaju proizvode koje traže talijanske vlasti i drugi dionici u sustavu zdravstvene skrbi, osim u slučaju proizvoda koji su samom SAD-u potrebni za odgovor na pandemiju.

U dokumentu se od državnog tajnika, čelnika agencije SAD-a za međunarodnu pomoć. i predsjednika banke SAD-a za uvoz i izvoz kaže da mogu “koristiti ovlasti koje imaju kako bi pomogli oporavak talijanskog gospodarstva”. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI