Američki predsjednik Trump će vojsci Venezuele poručiti da će izgubiti sve ako nastave podržavati Madura

Američki predsjednik Trump će vojsci Venezuele poručiti da će izgubiti sve ako nastave podržavati Madura

Američki predsjednik Donald Trump u govoru u ponedjeljak poručit će vojnim čelnicima Venezuele da trebaju “djelovati prema demokraciji” ili riskiraju izgubiti sve što imaju.

“Sjedinjene Države znaju gdje vojni zapovjednici i njihove obitelji kriju novac po svijetu”, otkrila je Bijela kuća u najavi Trumpovog obraćanja.

Bijela kuća je objavila točke iz govora koji će američki čelnik dati kasnije tokom dana u Miamiju. Trump će kazati i kako vojska Venezuele treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u državu.

Na Međunarodnom sveučilištu Florida iskazat će snažnu podršku predsjedniku Nacionalne skupštine Juanu Guaidu kojeg SAD priznaje kao legitimnog predsjednika Venezuele.

Bijela kuća je objavila i kako je trenutni put Venezuele prema demokraciji nepovratan i da “vojni zapovjednici imaju jasan izbor – djelovati prema demokraciji za njihovu i budućnost njihovih obitelji, ili izgubiti sve što imaju”.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, za kojeg Washington želi da odstupi s te dužnosti, odbija omogućiti pristup humanitarnoj pomoći koja se gomila u Cucuti, kolumbijskom gradu na granici dviju država.

Guaido je najavio kako će u ponedjeljak objaviti da planira uvesti humanitarnu pomoć iz Kolumbije, Brazila i Curacaoa, usprkos Madurovom protivljenju.

“Vojne i sigurnosne snage trebaju poslušati predsjednika Guaida i omogućiti pristup humanitarnoj pomoći”, reći će Trump.

Dodat će kako Venezuela ne smije biti “marionetska država” Kube i da će mirna tranzicija u demokraciju u Caracasu pomoći jačanju demokracije i u Nikaragvi i na Kubi.

Većina zapadnih država priznala je Guaida kao legitimnog predsjednika države, no Madurova socijalistička vlada i dalje ima podršku Rusije i Kine te kontrolira državne institucije, uključujući vojsku. (Hina)

Foto/White House

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI