Američki predsjednik Trump uveo sankcije uključenima u istragu ICC-a o navodnim zločinima u Afganistanu

Američki predsjednik Trump uveo sankcije uključenima u istragu ICC-a o navodnim zločinima u Afganistanu

Američki predsjednik Donald J. Trump u četvrtak je odobrio sankcije protiv pojedinaca uključenih u istragu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o navodnim ratnim zločinima američkih snaga u Afganistanu.

Visoki dužnosnik Trumpove administracije je, bez dodatnih detalja, rekao da istragu ICC-a “potiče organizacija dvojbenog integriteta” te je optužio Rusiju zbog navodnog utjecaja na istragu.

Trumpova uredba omogućuje državnom tajniku Mikeu Pompeu da, u konzultacijama s ministrom financija Stevenom Mnuchinom, blokira imovinu zaposlenika ICC-a uključenih u istragu koja se nalazi na teritoriju SAD-a, kazao je dužnosnik.

Pompeo također može tim osobama zabraniti ulazak u SAD.

Trump je više puta kritizirao Međunarodni kazneni sud u Haagu, koji je nadležan za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ako određena država članica ne želi ili nije u stanju pokrenuti kazneni postupak.

Afganistan je član ICC-a, ali Kabul tvrdi da bi se suđenja za ratne zločine trebala odvijati u Afganistanu.

SAD nije član ICC-a, koji je uspostavljen 2002., a Trumpova administracija uvela je već restrikcije na ulazak u SAD i druge sankcije zaposlenicima ICC-a prije godinu dana.

ICC je pokrenuo istragu, nakon što su tužitelji preliminarno 2017. ustanovili da postoje razumni temelji za tvrdnju da su zločini počinjeni u Afganistanu te da je ICC nadležan za te slučajeve.

Visoki dužnosnik administracije je, govoreći o uredbi novinarima putem konferencijskog poziva, kazao da su sankcije odobrene protiv svih pojedinaca izravno uključenih u bilo kakve napore ICC-a da istraži pripadnike američkih snaga, bez pristanka Washingtona.

Dužnosnik je kazao da je istraga prijetnja američkom suverenitetu te da je, iako je ICC osnovan da pozove počinitelje na odgovornost, “u praksi to neodgovorna, neefikasna međunarodna birokracija, izvan kontrole, koja prijeti vojnicima i obavještajcima SAD-a i naših saveznika”.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI