Predsjednik RH Milanović odlikovao agente SOA-e: Spomenice domovinske zahvalnosti, djelatnicima agencije za “časnu i uzornu službu”

Predsjednik RH Milanović odlikovao agente SOA-e: Spomenice domovinske zahvalnosti, djelatnicima agencije za “časnu i uzornu službu”

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je posjetio Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) te odlikovao agente sigurnosne agencije Spomenicom domovinske zahvalnosti za “časnu i uzornu službu”.

Prilikom posjete Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, predsjednik Milanović uručio je odlikovanja, Spomenice domovinske zahvalnosti,   djelatnicima agencije za “časnu i uzornu službu”, navodi se u objavi na službenim web stranicama predsjednika RH.

Uručenju odlikovanja prisustvovao je i  Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja te predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

Tko je šef SOA-e?

O Danielu Markiću se puno ne zna. Odrastao je u Francuskoj, vratio se za vrijeme rata, ratovao pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

Poslije ulazi u obavještajnu zajednicu te je bio snažno angažiran u pokušaju oslobađanja hrvatskog radnika Tomislava Salopeka, otetog u Egiptu.

Daniel Markić je četvrti ravnatelj SOA-e, a na dužnost je imenovan 05. svibnja 2016. godine. Na drugi mandat imenovan je 06. svibnja 2020. godine.

Rođen je 1972. godine u Parizu u Francuskoj. Oženjen je i ima četvoro djece. Njegovi korijeni dolaze iz Veljaka u Bosni i Hercegovini koji su smješteni u sjeverozapadnom dijelu ljubuške općine.

Specijalizirao je međunarodno i europsko pravo.

Profesionalnu karijeru je započeo 1991. godine kao pripadnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, gdje je napredovao do čina bojnika.

1994. godine iz Hrvatske vojske prelazi u Hrvatsku izvještajnu službu (HIS) gdje ostaje do 2001. godine. U HIS-u je obavljao rukovoditeljske poslove u operacijama i međunarodnoj suradnji.

2001. godine iz HIS-a odlazi u diplomaciju te do 2005. godine radi kao prvi tajnik u Misiji Republike Hrvatske pri EU u Bruxellesu, Belgija.

Nakon diplomatske karijere prelazi u Obavještajnu agenciju (OA) gdje je obavljao poslove voditelja međunarodne suradnje.

U novoformiranoj Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) rukovodio je poslovima u operacijama, obrazovanju i međunarodnoj suradnji do 2016. godine, kada je imenovan ravnateljem SOA-e.

ŠTO JE SOA?

SOA je dio šireg sustava nacionalne sigurnosti i njeno djelovanje ima međuresorni karakter. Stoga SOA redovito surađuje i dostavlja podatke i procjene nadležnim državnim tijelima poput Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), Državnog odvjetništva, USKOK-a, Ministarstva obrane (MORH), Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i ostalih.

U ostvarenju svojih zadaća SOA razvija partnerstva s većim brojem sigurnosno-obavještajnih službi drugih država te sudjeluje u radu više međunarodnih sigurnosno-obavještajnih multilateralnih foruma i organizacija. Ova je suradnja izrazito važna, budući da su suvremeni sigurnosni izazovi, poput terorizma ili organiziranog kriminala, transnacionalni i na njih ni jedna država ne može samostalno odgovoriti već samo u međusobnoj suradnji. Osim toga, SOA međunarodnom suradnjom dobiva podatke i ostvaruje uvid u neke pojave i procese koje ne može pratiti vlastitim resursima, a potencijalno mogu ugroziti i hrvatske interese poput piratstva na morima, skupina organiziranog kriminala na drugim kontinentima ili globalnog terorizma, navodi se na njihovom webu.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan/ Ilustracija/ Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI