Predsjednik RH Milanović dao predsjedniku HDZ-a Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik RH Milanović dao predsjedniku HDZ-a Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je u četvrtak u Predsjedničkim dvorima mandat za sastavljanje Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju potporu.

Prema Ustavu, predsjednik Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade. Potporu Plenkoviću za sastav Vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina, te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista.

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, prema najavama,  održat će se u srijedu,  22. srpnja.

Foto: PRESS Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović prethodno je primio predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva (DIP)  koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je u četvrtak predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, kojem je dao mandat sa sastavljanje nove vlade, uz želju da budući zastupnici budu “zdravi, čili, veseli, prisutni” i da ne budu zdravstveno kompromitirani.

Milanović je novinarima rekao kako je odluku o dodjeli mandata Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 76 potpisa, uručio u svom uredu “da izbjegnemo ceremonijalnost”.

“To je komad papira, on je donio potpise. Izbori rezultata su jasni, čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje”, kazao je Milanović.

“Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi”, dodao je govoreći o izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

S obzirom da se nalazimo u kompliciranim vremenima, izrazio je nadu da će iduća godina biti godina rasta i poleta nakon očekivanog gospodarskog pada u ovoj godini. (Hina)

Foto: Izvor/ HDZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI