Predsjednik Republike Milanović na proslavi Dana općine Kalnik: “Europska unija i NATO su pomoćna sredstva da bi ova zemlja bila ono što je željela biti – a to je svoja na svome, sigurna u sebe, sigurna odakle dolazi, nikome na putu”

Predsjednik Republike Milanović na proslavi Dana općine Kalnik: “Europska unija i NATO su pomoćna sredstva da bi ova zemlja bila ono što je željela biti – a to je svoja na svome, sigurna u sebe, sigurna odakle dolazi, nikome na putu”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je večeras na svečanoj sjednici Općine Kalnik i u prigodnom obraćanju istaknuvši da su hrvatske općine i gradovi dobro postrojeni, ponovio je ocjenu prema kojoj je sadašnji unutarnji ustroj države najbolji mogući te ga nema potrebe mijenjati.

Milanović je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kalnik na kojoj je, čestitajući im Dan Općine, Kalničankama i Kalničanima poručio da nastave raditi kao mala i uspješna zajednica te da koriste svaki euro iz europskih fondova, ali i da čuvaju hrvatski identitet.

„Niti jedna država se od tih fondova nije razvila do te mjere da bi postala Austrija, to se neće dogoditi ni s nama, ali to nam mora biti cilj. I da ostanemo Hrvatska i ono što jesmo, onaj identitet koji jesmo“, rekao je predsjednik Milanović.

Milanović se osvrnuo i na lokalnu samoupravu u Hrvatskoj kazavši kako se od početka, kada su općine ustrojene, govori da ih treba ukinuti. „To je dobar oblik samouprave, on nema veze s tim koja je stranka na vlasti niti pogoduje posebno ili uopće ne pogoduje bilo kojoj stranci. Općine ne treba dirati“, rekao je Predsjednik istaknuvši da su hrvatske općine i gradovi dobro postrojeni.

U prigodnom programu na svečanosti povodom Dana Općine sudjelovala su djeca Dječjeg vrtića „Kalnički jaglac“ i učenici Osnovne škole Kalnik koji su izveli nekoliko tradicionalnih pjesama na kajkavskom jeziku. Za učitelje, profesore i sve one koji rade s djecom i koji ih podučavaju te ne dopuštaju da to padne u zaborav predsjednik Milanović izrazio je duboko poštovanje.

„Kada čujem da se radi s djecom i da djeca govore zavičajni jezik onda mi uvijek smeta kada se to nazove dijalektom jer to zvuči kao nešto što je s greškom. To je poseban jezik za sebe koji prkosi nadiranju službenog jezika. To znači čuvati svoju dušu i ono po čemu jesi ono što jesi jer kada budemo svi isto govorili onda ćemo postati jedna velika nepregledna masa“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako moramo čuvati svoje razlike.

“Duboko poštovanje i kapa dolje onima koji rade s djecom i koji ih podučavaju i ne dopuštaju da to padne u zaborav. To je važnije od Europske unije i europskih fondova. I Europska unija i NATO su pomoćna sredstva da bi ova zemlja bila ono što je željela biti – a to je svoja na svome, sigurna u sebe, sigurna odakle dolazi, nikome na putu, ali isto tako bez ikakvog straha pred novim izazovima i pred novim putem koji sama sebi zadaje. Nitko drugi, niti Bruxelles i prije njega Beograd, Pešta, Beč, samo mi na svome“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Općinskog vijeća Kalnika Olinka Gjigaš, načelnik Općine Mladen Kešer, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratomir Ljubić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI