Predsjednik Vlade Plenković : Pripremili smo mjere kojima želimo konkretno pomoći blokiranim sugrađanima i smanjiti njihov broj

Predsjednik Vlade Plenković : Pripremili smo mjere kojima želimo konkretno pomoći blokiranim sugrađanima i smanjiti njihov broj

Očekuje se da će se odmah po stupanju zakona na snagu broj blokiranih građana smanjit za više od 80.000, a evidentirani iznos duga za više od 33 milijarde kuna te da će se dodatno smanjivati broj blokiranih građana i iznos duga.

Na dan 31. ožujka ove godine bilo je blokirano 325.254 građana s dugom od 43,37 milijardi kuna, podsjetio je premijer Plenković.

Zakonom o otpisu dugova fizičkih osoba želi se osobama blokiranim od strane RH, jedinica lokalne ili područne samouprave i s njima povezanih tvrtki (HEP, plinarska društva i vodovodi u vlasništvu države, HRT) omogućiti da bez podnošenja zahtjeva budu oslobođeni duga do maksimalno 10.000 kuna glavnice i taj dug im se otpisuje bespovratno, pojasnio je Plenković.

Na taj se način planira deblokirati 11.000 građana i za njih će taj posao odraditi FINA, dodao je.

Za manje od 170.000 ljudi bit će smanjen dug tom mjerom za milijardu kuna, jer su mnogi zaduženi i za više od 10.000 kuna. To je poruka solidarnosti i želimo potaknuti i privatne vjerovnike da učine isto i pri tome mislimo na banke, telekomunikacijske tvrtke, štedionice, kreditne unije, kartičarske kuće za što će dobiti porezne olakšice, poručio je premijer. Pozvao ih je da to razmotre i iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima. Najavio je i poticajni model za reprogram poreznog duga.

Prijedlogom zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima želi se destimulirati i ograničiti višegodišnju provedbu ovrhe na računima građana koja se pokazala bezuspješnom i obustaviti postupanje FINE ako se tražbina nije naplatila u cijelosti u roku od 3 godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih 6 mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini, rekao je premijer.

Napomenuo je kako je uzeta u obzir činjenica da je naplata takvih tražbina nakon 3 godine manja od 1 posto. Pojasnio je kako se tom mjerom ne dira u sam dug već se namjerava ograničiti samo trajanje ovrhe koja je bezuspješno provođena dugi niz godina. S tom mjerom smanjit ćemo broj blokiranih građana za nešto više od 71.000, a iznos evidentirane blokade će se smanjiti zajedno s prethodnom mjerom za 32 milijarde kuna.

Treći zakonski prijedlog su izmjene i dopune zakona o stečaju potrošača kojim se želi pojednostavniti postupak i omogućio bi blokirani građanima da nakon njegove provedbe budu oslobođeni dugova zbog kojih su blokirani.

Ciljana skupina su građani kojima su računi blokirani više od 3 godine i čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako pri tome na dan 31. ožujka blokirano 80.000 građana za iznos duga do 20.000 kuna glavnice.

Blokiranim građanima će se dati mogućnost da izraze prigovor ako ne žele provedbu stečaja, najavio je premijer. Dodao je da će se onemogućiti prodaja nekretnine, ako je iznos duga glavnice do 20.000 kuna. Ova mjera omogućit će građanima da se trajno oslobode duga i slijedi nakon prethodne dvije, rekao je Plenković i najavio donošenje novog ovršnog zakona.

Izrazio je uvjerenost kako će dovesti do učinkovitijeg sustava naplate i rješavati problem insloventnih i dugotrajno blokiranih građana. Zakonske mjere kreirane su u konzultacijoma s predstavnicima blokiranih građana i bit će upućene u proceduru javnog savjetovanja koje će trajati 30 dana i u tom smo razdoblju otvoreni za sugestije svih zainteresiranih aktera i spremni prihvatiti odgovarajuće sugestije i rješenja za poboljšanje.

Namjera Vlade je da se sva tri zakonska prijedloga usvoje do kraja saborskog zasjedanja prije ljetne stanke odnosno 13. srpnja.

Uvjeren sam da će se na temelju tih zakonskih prijedloga rješavanju problema pristupiti na učinkovit način, rekao je Plenković ocijenivši da država radi odvažan, ali nužan potez solidarnosti i potpore.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako građani najviše ukupno duguju bankama (43 posto ukupnog duga), a naviše ih je pod ovrhom zbog duga telekomunikacijskim tvrtkama.

Najveći broj građana, njih oko 100.000, duguje ispod 10.000 kuna, a 4694 građana imaju pojedinačno dug veći od milijun kuna, odnosno ukupno više od 22 milijarde što znači više od 50 posto ukupnog dugovanja.

Devedesetsedam posto dugova se odnosi na dugotrajne blokade, a svega tri posto građana blokirano je manje od 365 dana, rekao je Marić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako se izmjene i dopune Zakona o stečaju predlažu radi pojednostavljenja stečajnog postupka, jer postojeći nije dao očekivane rezultate. Uvjeti primjene su dug do 20.000 kuna i više od 3 godine blokade računa.

Autor/H/B.B./Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI