Američki predsjednik Trump želi sigurno povlačenje američkih vojnika iz Sirije

Američki predsjednik Trump želi sigurno povlačenje američkih vojnika iz Sirije

Američki predsjednik Donald Trump želi zajamčiti sigurnost američkih vojnika pri povlačenju iz Sirije ali nije promijenio svoje mišljenje o tom pitanju, rekli su u ponedjeljak iz Bijele kuće, dan nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost predstavio uvjete za povlačenje koje bi moglo trajati mjesecima.

“Predsjednik nije promijenio svoj stav te je, kao što je već rekao, njegov primarni cilj zajamčiti sigurnost naših vojnih snaga kao i sigurnost naših saveznika”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Mercedes Schlapp za Fox News. “Ministarstvo obrane osmislit će operativni plan za sigurno povlačenja naših snaga”.

U nedjelju je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton dodao novi uvjet za povlačenje američke vojske iz Sirije, navodeći kako se Turska mora obvezati da će štititi saveznike SAD-a, Kurde.

Trump je u nedjelju ponovio kako će SAD povući svoje vojne snage iz Sirije, no i sugerirao kako se to možda neće dogoditi uskoro.

“Napustit ćemo Siriju u odgovarajućem ritmu, nastavljajući u isto vrijeme da se borimo protiv grupe Islamska država Irak i Levant i da djelujemo oprezno”, naveo je Trump na Twitteru nakon izjave savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da se povlačenje vojnika mora odvijati tako da se osigura odbrana saveznika Washingtona.

Američki predsjednik je u prosincu prilikom posjeta američkoj zračnoj bazi u Iraku rekao kako su vojni zapovjednici nekoliko puta tražili produžetak službe za dvije tisuće američkih vojnika u Siriji. Zahtjeve je naposljetku odbio jer je rekao kako je Islamska država u velikoj mjeri poražena. (Hina)

Foto/United States Army

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI