Američki predsjednik Trump: Kina bi mogla snositi posljedice jer je možda “svjesno odgovorna” za pandemiju koronavirusa

Američki predsjednik Trump: Kina bi mogla snositi posljedice jer je možda “svjesno odgovorna” za pandemiju koronavirusa

Američki predsjednik Donald J. Trump u subotu je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda “svjesno odgovorna” za pandemiju koronavirusa.

“Mogla je (pandemija) biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Ako je to bila pogreška – pogreška je pogreška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica”, dodao je Trump.

Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD poduzeti.

Trump je rekao da su Kinezi bili “zbunjeni” te da je pitanje je li koronavirus “pogreška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno”.

“Postoji značajna razlika između ta dva (scenarija)”, kazao je.

Trump i drugi visoki američki dužnosnici optužili su Kinu zbog netransparentnosti u pogledu izbijanja epidemije krajem prošle godine u Wuhanu, a ovoga je tjedna Trump obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), optuživši ju da je “sinocentrična”.

Prošloga mjeseca Tajvan je objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Također, mnogi su izrazili sumnju u službene kineske brojke, a kineske vlasti u Wuhanu u petak su objavile da je broj umrlih u Wuhanu za 50 posto veći, dok Kina asimptomatske osobe, koje potvrđeno imaju koronavirus, ne ubraja u službeni broj oboljelih.

Trumpovi kritičari u SAD-u priznaju da je Kina loše postupala prilikom izbijanja epidemije te da treba razjasniti što se uistinu dogodilo.

Usprkos žestokoj retorici s obje strane, SAD uvelike ovisi o Kini za uvoz zaštitne opreme protiv koronavirusa, a Trump također želi održati teško ugovoreni trgovinski sporazum.

S više od 735.000 oboljelih od covida-19 i gotovo 39.000 tisuća preminulih SAD ima daleko najviše potvrđenih slučajeva zaraze kao i smrtnih slučajeva.

U svijetu je ukupno oboljelih od covida-19 više od 2,3 milijuna, a preminulo je više od 160 tisuća ljudi.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ HINA/ Foto: Anna Moneymaker/ The New York Times

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI