Predsjednik Vlade Plenković: ” Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići “

Predsjednik Vlade Plenković: ” Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići “

“Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine.”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je izjavio da će prve strukturne reforme koje će Vlada ove godine pokrenuti biti vezane uz rješavanje pitanja plaća u državnom sektoru, prijedlog mirovinske reforme, a očekuje i veliki napredak u obrazovnoj reformi te poručio predsjednici Grabar kitarović da se izjasni u vezi kandidature za novi mandat.

Plenković: strukturne reforme u 2018. – plaće u državnom sektoru i mirovinska reforma

“Imali smo intenzivan mjesec, cijelu veljaču komunikacija s EK, sastanak s kolegijem Komisije, moj boravak u Strasbourgu, nakon toga Europsko vijeće. Očekivali smo da će ovo zimsko izvješće u okviru europskog semestra koje temeljito gleda napreda strukturnih reformi, korektivnih mehanizama, dubinsku analizu ekonomskih politika, po mom sudu biti jedno dobro, poticajno izvješće za Hrvatsku. Puno je toga što je dobro u tom izvješću”, kazao je Plenković u intervju Novoj TV te dodao kako je za njega najbitnije da su u 2017. godini napravili “zdrave temelje za strukturne reforme za 2018. godinu”.

Na konstataciju novinara da smo u izvješću stavljeni u tri najgore zemlje EU, Plenković je rekao: “nije to stvar varijante da li je nešto jako loše ili ne”. “Nemojte zaboraviti da smo u 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Da nismo nešto dobro napravili vjerojatno ne bismo bili izašli iz te procedure”, kazao je Plenković te je dodao da je prošle godine spriječen kolaps hrvatske ekonomije nakon krize u Agrokoru i da smo imali najbolju turističku sezonu.

“To je dokument od 73 strane koji je vrlo detaljna analiza po svim sektorima nacionalnog programa reformi. Određene mjere su provedene, određene su provedene napola, određene su u tijeku, neke nisu provedene i prebačene su za 2018.”, objasnio je Plenković te dodao kako nije točno da 50 posto mjera nisu provedene ili su minimalno provedene.

Rekao je da su na današnjem sastanku u Vladi tri sata analizirali dokument Europske komisije.

“Broj mjera koji je u tijeku je puno veći nego ovo što vi sada govorite. Prema tome, ono što smo napravili u 2017. godini, ostvarili smo ubrzano smanjenje javnog duga, ostvarili smo proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi. Najbolju turističku sezonu, gospodarski rast i pritom, ako pogledate i izvješće rejting agencija, da su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni i dignuti su”, rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska sada “na jednu stepenicu ispod investicijskog kreditnog rejtinga”.

Na pitanje da navede jednu strukturalnu reformu koju su proveli, kazao je da su imali “veliku poreznu reformu koja je ljudima osigurala veće plaće, veće prihode”.

“Pogledajte kompanije koje su ove godine prijavljivali svoje poreze, 18 posto, 12 posto, stvorili preduvjete za veće plaće. Ono o čemu smo danas razgovarali na sjednicu koju smo imali maloprije, kojim koracima dalje i u reformi javne uprave, reformi plaća u javnoj upravi, u državnoj upravi, nastavku reforme obrazovanja”, rekao je Plenković.

Na pitanje o najavljenoj reformi plaća u javnoj upravi, Plenković je kazao da to rade ministri Kuščević i Pavić koji su “praktički na te dužnosti stupili u lipnju mjesecu i krenuli su s tim reformama” te dodao da su “to su koraci koje ćemo ostvarivati ove godine”.

“Nemojmo se loviti za nijanse ovoga izvješća ili optiku kako se to izvješće percipira. Hrvatska je u 2017. godini, u okolnosti kakve su bile, bila uspješna. Podigli smo plaću ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini, bili smo vrlo odgovorni s te strane, a riješili neke obveze koje su dugi niz godina bile pred nama. I ovaj trokut o kojem govorim, investicije, strukturne reforme, odgovorna fiskalna politika je ključ rada Vlade u sljedećim godinama”, rekao je premijer.

Na pitanje brine li ga što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svakog dana kritizira Vladu i time gradi svoj politički imidž, Plenković je odgovorio: “Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine.”

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI