Predsjednik Vlade Plenković primio potpredsjednika EK Maroša Šefčoviča

Predsjednik Vlade Plenković primio potpredsjednika EK Maroša Šefčoviča

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u utorak 30.sijećnja, u Banskim dvorima, potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju Maroša Šefčoviča.

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Razgovaralo se o upravljanju europskim i nacionalnim energetskim i klimatskim planovima za razdoblje 2021.–2030., razvoju unutarnjeg energetskog tržišta i njegovoj ulozi u regionalnoj suradnji u području energetike, uključujući inicijativu za energetsku povezanost srednje i jugoistočne Europe (CESEC).

Predsjednik Vlade kazao je da je Energetska unija jedan od prioriteta Junckerove Komisije te da su i aktivnosti njegove Vlade usmjerene na energetsku politiku, s osobitim naglaskom na sigurnost opskrbe, razvoj interkonekcija među državama i realizaciju projekata od zajedničkog interesa sa susjednim državama.

Glavni ciljevi EU-a na području Energetske unije su rastuća, fleksibilna i održiva proizvodnja energije, povezana energetska infrastruktura i veća energetska učinkovitost, rekao je Šefčovič.

Hrvatska do kraja godine planira donijeti novu energetsku strategiju koja će biti u skladu s tim ciljevima, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

U razgovoru je istaknuto zadovoljstvo suradnjom Europske komisije i Vlade na izradi novog Zakona o tržištu plina koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru.

Bilo je riječi i o nastavku suradnje na LNG projektu, za koji je Europska komisija dodijelila više od 100 milijuna eura, pri čemu je najavljeno donošenje posebnog zakona o LNG-u.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je veliki potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta. „Hrvatska na energetskoj mapi Europe može biti čvorište i izvoznik energije.“

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI