Američki predsjednik Trump još jednom prozvao Kinu zbog pandemije koronavirusa: “Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora”

Američki predsjednik Trump još jednom prozvao Kinu zbog pandemije koronavirusa: “Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora”

Epidemija koronavirusa od koje je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 72.000 ljudi, “gora je” od napada na Pearl Harbor i od napada 11. rujna, rekao je u srijedu Donald J. Trump dok Europa polako izlazi iz izolacije i vraća se u normalu koju nagovješćuje i skori nastavak njemačkog nogometnog prvenstva.

“Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora”, rekao je Trump podsjetivši na neočekivani napad Japana na američku vojnu bazu na Havajima 1941. nakon kojega su Sjedinjene Države odlučile ući u Drugi svjetski rat.

“Ovo je gore od Svjetskog trgovačkog centra”, dodao je, misleći pritom na napade 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Američki predsjednik je još jednom prozvao Kinu, odakle se pandemija počela širiti , ocijenivši da se “to nije smjelo dogoditi”.

Peking i Washington nastavljaju svoj verbalni rat: američki državni tajnik Mike Pompeo još je jednom rekao da raspolaže “indikativnim dokazima” koji upućuju na to da se covid-19 proširio iz laboratorija u Wuhanu, u središtu Kine, premda je priznao da “nije siguran”.

SAD je u srijedu ponovo zabilježio više od 2.000 umrlih od koronavirusa u protekla 24 sata, pa se ukupan broj umrlih od početka pandemije popeo na 73.095, pokazuju podatci sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

Sveučilište koje neprestano osvježava podatke, evidentiralo je nova 2.073 umrla od utorka u 20.30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme.

SAD usto ima više od 1,22 milijuna službeno dijagnosticiranih slučajeva, među kojima je oko 190.000 ozdravljelih. Proveo je više od 7,75 milijuna testiranja, navodi isti izvor.

Pošto je u ponedjeljak bilo novih 1015 umrlih, najmanje u proteklih mjesec dana, taj je broj u zadnja dva dana premašio 2.000, što je plato s kojeg zemlja teško silazi.

No unatoč takvim podatcima Bijela kuća u svojim porukama stavlja ovih dana naglasak na izlazak iz izolacije.

SAD, po službenim podatcima, ima daleko najveći broj umrlih i zaraženih. Po apsolutnoj vrijednosti, to jest ne uzimajući u obzir veličinu stanovništva, najteže su stradali Velika Britanija, Italija, Španjolska i Francuska. Donald Trump ipak redovito optužuje Kinu da laže o broju zaraženih i umrlih. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI