Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mikulić se zahvalio svim nominiranima za Nagradu Luka Ritz jer šire toleranciju

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mikulić se zahvalio svim nominiranima za Nagradu Luka Ritz jer šire toleranciju

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenoga predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici organizirao prijam za sve učenike i učenice sudionike natječaja za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost i tom prilikom istaknuo da se zahvaljuje svim nominiranima jer svi šire toleranciju, nenasilje i pomažu drugima.

“Moj stav znate, a to je i stav Odbora (za javna priznanja) gdje smo donosili odluke. Mi možemo samo izabrati jednog učenika od petog do osmog i jednog od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Ja imam stav da svi koji su nominirani, su pobjednici. Vrlo je teško, to su male razlike, odabrati koji su to učenici ili učenice, to dvoje,” rekao je i naglasio da sva djeca koja su bila nominirana šire toleranciju, nenasilje, žele pomoći drugima i zato su u svojim sredinama su od nekog prepoznati i nominirani.

“Zato su oni pobjednici i zato im ja želim od sveg srca zahvaliti na ovom prijamu”, rekao je Mikulić.

Ove je godine bilo najviše nominiranih učenika i učenica. Na javni pozivni natječaj pristiglo je 11 prijedloga srednjih škola i sedam prijedloga osnovnih škola.

Napomenuo je kako je ovo druga godina za redom da prima sve učenice i učenike koji su bili nominirani.

Primanju su nazočili i članovi Odbora za javna priznanja Gradske skupštine Grada Zagreba. Mikulić je istaknuo da su ove godine prvi put uključili i roditelje Luke Ritza u donošenje odluke i iskazao zadovoljstvo što je njihov odabir i odabir Odbora bio identičan.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u rujnu su na sjednici odlučili da se ovogodišnja Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodijeli učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću, što je predložio skupštinski Odbor za javna priznanja. Nagarada će im biti uručena 16. studenoga, na Međunarodni dan tolerancije.

Tvrtko Šapina učenik je Osnovne škole Grigora Viteza. Samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred, nastoji ga uključivati u sve razredne aktivnosti, širiti krug socijalne potpore i pomagati mu svakodnevno u nastavnom procesu, navodi se u obrazloženju u kojemu se ističe da je Tvrtko uzoran u učenju, vladanju, izražene empatije, socijalno vrlo osjetljiv i human te vrlo uspješan u rješavanju konfliktnih i složenih vršnjačkih odnosa.

Mislav Matijević, učenik I. gimnazije, vrstan je učenik šitokoga interesa, angažiran u raznim školskim aktivnostima, priredbama i klubovima, a osobito aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije u koji se uključio radionicama o toleranciji i medijaciji u nasilnom sukobu učenika, stoji među ostalim u obrazloženju nagrade. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI