Američki predsjednik Trump optužuje kineske komunističke vlasti zbog zataškavanja: broj mrtvih u Kini od ‘nevidljivog neprijatelja’ daleko veći

Američki predsjednik Trump optužuje kineske komunističke vlasti zbog zataškavanja: broj mrtvih u Kini od ‘nevidljivog neprijatelja’ daleko veći

Američki predsjednik Donald J. Trump ustvrdio je u petak da je broj mrtvih od koronavirusa u Kini odakle je krenula pandemija “daleko veći” od službenih podataka kineskih vlasti.

“Kina je upravo objavila da je broj mrtvih od ‘nevidljivog neprijatelja’ dvostruko veći. Daleko je veći od toga i daleko veći od broja u Sjedinjenim Državama”, napisao je na Twitteru Trump u čijoj je zemlji broj mrtvih veći od 33.000.

Grad Wuhan u kojem se virus pojavio krajem 2019., izmijenio je podatke o žrtvama kazavši da je umrlo 50 posto više ljudi, odnosno 1.290 ljudi više, čime je ukupno 4.632 žrtava koronavirusa u toj  zemlji.

U priopćenju kineska vlada objašnjava da su u jeku epidemije neki pacijenti  umirali kod kuće jer nisu bili primljeni u bolnice.

Prema tome nisu bili pribrojani broju mrtvih u bolnicama i nisu dio službenih statistika koje uzimaju obzir samo umrle u bolnicama.

Američka administracija optužuje komunistički režim da je “prikrivao” težinu epidemije.

Washington je zato najavio u četvrtak da će “početi iscrpnu istragu” o podrijetlu covida-19, tvrdeći da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, a ne s mokre tržnice egzotičnim životinjama, kao što se dosad pretpostavljalo.

Nakon Washingtona i Londona i francuski predsjednik Emmanuel Macron također je prozvao službeni Peking za netransparentnost. “Očito ima stvari koje su se dogodile, a da za njih nismo znali”, rekao je Macron.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI