Predsjednik Sabora Jandroković čestitao Dan neovisnosti

Predsjednik Sabora Jandroković čestitao Dan neovisnosti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u petak u Saboru svim zastupnicima, hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu Dan neovisnosti Republike Hrvatske poručivši kako je Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obveza i odgovornost da slobodu i demokraciju čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima.

Ovogodišnji Dan neovisnosti obilježit će se u ponedjeljak, 8. listopada na Trgu sv. Marka u 12 sati posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže, a Hrvatski sabor će hrvatskim građanima otvoriti svoja vrata od 10 do 17 sati, najavio je Jandroković.

Hrvatski sabor, podsjetio je, prije 27 godina, 8. listopada 1991., donio je jednoglasno Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a.

Tom odlukom, istaknuo je, Hrvatski sabor utvrdio je da Republika Hrvatska ne smatra više legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime dotadašnje federacije, koja kao takva više ne postoji.

“Dan ranije, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u pokušaju da ubiju hrvatsko vodstvo, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, povijesna sjednica Sabora nije održana u zgradi Hrvatskoga sabora već na drugom mjestu, u INA-inoj zgradi u Šubićevoj ulici u Zagrebu”, podsjetio je Jandroković.

“Odluka o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ bila je završna točka okončanja postupka razdruživanja Hrvatske od bivše države”, istaknuo je predsjednik Sabora. Dodao je da je ta odluka, zajedno s Ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti i Deklaracijom o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, potvrdila pravo hrvatskog naroda na nacionalnu samobitnost, samoodređenje te pravo na suverenu, samostalnu i neovisnu državu, pravo za koje se hrvatski narod izjasnio na referendumu održanom 19. svibnja iste godine.

“Svojom odlukom od 8. listopada 1991., Hrvatski sabor je još jednom pokazao, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća hrvatske povijesti, da je stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskoga naroda i pravnog poretka”, naglasio je Jandroković.

Hrvatska je zbog velikosrpske agresije, rekao je, bila prisiljena nastaviti boriti se za svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost sve do 1998. godine kada je mirnom reintegracijom vratila hrvatsko Podunavlje u svoj ustavno-pravni poredak.

U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi hrvatski branitelji su dali svoje živote, kazao je. “Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obaveza i odgovornost su da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima”, poručio je sa saborske govornice.

“Danas kada imamo neovisnu hrvatsku državu, naša odgovornost i jedini interes moraju biti da svi zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja, gradimo Hrvatsku kao sigurnu i prosperitetnu zemlju snažnih institucija, vladavine prava i socijalne sigurnosti, gospodarski razvijenu i demografski obnovljenu, uz izraženi društveni osjećaj za pravednost i solidarnost, zaštitu obitelji i njezinih vrijednosti te ostvarivanje uvjeta za osnaživanje položaja mladih”, kazao je Jandroković.

Istaknuo je kako je naša odgovornost da svojim ozbiljnim, sustavnim, hrabrim i dosljednim djelovanjem, u dijalogu i toleranciji, poštujemo i slušamo poruke svih hrvatskih građana. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI